Laisvoji ekonominė zona

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Laisvoji ekonominė zona (LEZ) – ūkinei, komercinei ir finansinei veiklai skirta teritorija, kurioje įstatymu nustatytos ypatingos ekonominės ir teisinės ūkio subjektų funkcionavimo sąlygos.

LEZ – viena iš tiesioginių užsienio investicijų pritraukimo formų.

Lietuvos laisvosios ekonominės zonos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

LEZ veiklos reglamentavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

LEZ veiklą reglamentuoja Lietuvos Respublikos laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymas.

Lietuvos Respublikoje steigiamoje zonoje gali būti plėtojama prekybos, gamybos, importo ir eksporto ar kita Lietuvos Respublikos įstatymų nedraudžiama veikla. Veiklos rūšis nustato atskiras įstatymas dėl konkrečios zonos steigimo.

Zonos valdymo bendrovė yra juridinis asmuo. Zonos valdymo bendrovėje privačios nuosavybės teise fiziniams ir juridiniams asmenims turi priklausyti be mažiau kaip 51 % balsų suteikianti akcijų dalis. Ji veikia pagal Akcinių bendrovių įstatymą. Zonos valdymo bendrovė registruojama Įmonių rejestro įstatymo nustatyta tvarka. Zonos valdymo bendrovės įgaliojimus nustato šis įstatymas, taip pat zonos valdymo bendrovės įstatai.

Zonos įmonė – toje zonoje esanti ir įregistruota pagal Lietuvos Respublikos įmonių rejestro įstatymo reikalavimus bet kokios nuosavybės formos ir rūšies įmonė, kuriai taikomos šiame Lietuvos Respublikos laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatyme (toliau LEZ įstatyme) nustatytos veiklos sąlygos ir valstybės garantijos jos veiklai zonoje.

Mokami mokesčiai ir rinkliavos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zonoje įregistruotos įmonės ir jų darbuotojai Europos Sąjungos teisės aktų ir jų taikymo Lietuvos Respublikoje tvarką reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka moka importo muitus, apibrėžtus 1992 m. spalio 12 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 2913/92, nustatančio Bendrijos muitinės kodeksą, 4 straipsnio 10 punkte. Zonoje įregistruotos įmonės ir jų darbuotojai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka taip pat moka valstybės rinkliavą ir tik šiuos mokesčius bei įmokas:

  1. pelno mokestį;
  2. gyventojų pajamų mokestį;
  3. mokestį už aplinkos teršimą ir gamtos išteklius;
  4. valstybinio socialinio draudimo įmokas;
  5. privalomojo sveikatos draudimo įmokas;
  6. pridėtinės vertės mokestį, akcizą, cukraus mokestį, prekių apyvartos mokestį – šiuos mokesčius reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka ir atvejais.

7 Lietuvos LEZ[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu Lietuvoje veikia 7 laisvosios ekonominės zonos:

Zonų priežiūrą atlieka Vyriausybės įgaliota valstybinė priežiūros komisija.