Kostiumas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kostiumas (pranc. costume) – komplektas iš dviejų ar daugiau viršutinių drabužių, skirtas vilkėti kasdien ar tam tikromis progomis. Kartais kostiumą sudaro ir vienas drabužis (pvz., maudymosi kostiumai).

Kostiumai skirstomi pagal jų paskirtį, stilių ir pan.:

  • Vyriški kostiumai. Juos paprastai sudaro švarkas ir kelnės. Po švarku dėvimi marškiniai arba kartais plonas megztinis (pvz., džemperis ar golfas), nors jie paprastai nėra kostiumo dalis. Kostiumo dalimi gali būti kostiuminė liemenė.
  • Moteriški kostiumai. Juos paprastai sudaro tos pačios dalys, kaip ir vyriškus kostiumus, tačiau dažniausiai kelnes keičia sijonas.

Paprasti kostiumai:

  • tautinis kostiumas (angl. national costume) – kostiumas, savo sudėtimi, spalvomis ir raštais, audiniais atitinkantis tam tikros tautos senosios kultūros aprangą.
  • maudymosi kostiumas (angl. bathing suit) – drabužis maudytis, dažniausiai megztas iš sintetinių arba vilnonių siūlų. Vyriškas maudymosi kostiumas yra šortai arba glaudės, moteriškas (maudymosi kostiumėlis) – vientisas arba iš dviejų dalių (kelnaitės ir liemenėlė).

Specialieji profesiniai kostiumai:

  • aukštybinis kompensacinis kostiumas (angl. high altitude compensating suit) – specialus kostiumas, saugantis lakūną nuo žalingo žemo barometrinio slėgio poveikio išsisandarinus kabinai arba katapultuojantis 12–15 km aukštyje.
  • karnavalinis kostiumas – kostiumas, vilkimas karnavalo (kaukių baliaus) metu ir leidžiantis suvaidinti kitą žmogų, būtybę ir pan.
  • maskuojamasis kostiumas (angl. camouflage suit) – Speciali apranga kariams nuo priešo žvalgybos ir stebėjimo paslėpti. Maskuojamuosius kostiumus naudoja ir medžiotojai.
  • naro kostiumas – naro apranga, kurią sudaro specialus kombinezonas, šalmas, pirštinės ir naro batai.
  • priešperkrovinis kostiumas – piloto kostiumas, paprastai kombinezono tipo, kuris gali sudaryti išorinį slėgį ir neleisti perkrovos metu kraujui nutekėti į apatines kūno dalis.
  • skraidymo kostiumas (angl. flight suit) – kostiumas, užtikrinantis optimalią organizmo veiklą skrydžio metu. Apsaugo nuo kai kurių atmosferinių veiksnių priverstinai palikus lėktuvą. Jį sudaro striukė, kelnės, šalmofonas, megztinis, pirštinės, specialus apavas (pvz., untai).
  • sporto kostiumas (angl. sports costume) – puošnus kostiumas, susidedantis iš kelnių ir švarko arba sijono ir švarko, kartais dar liemenės. Dėvimas oficialių asmenų ir sportininkų per prestižines varžybas (Europos, pasaulio čempionatus, universiadas, olimpines žaidynes), jų atidarymo, uždarymo, oficialių renginių iškilmėse.
  • šilumą reguliuojantis kostiumas (angl. thermoregulated suit) – specialus kostiumas žmogaus organizmui nuo perkaitimo arba peršalimo saugoti. Tarp viršutinės medžiagos ir pamušalo yra šilumą reguliuojantys paneliai. Šilumos reguliavimas gali būti skystinis, orinis ir elektrinis (pvz., nuo lėktuvo tinklo arba akumuliatoriaus).
  • treniruočių kostiumas (angl. track suit, training suit) – trikotažinis patogus sportininko viršutinis drabužis su sporto klubo, draugijos ar šalies skiriamaisiais ženklais. Paprastai būna dviejų dalių. Vilkimas per pratybas, prieš varžybas, per varžybų pertraukas ir pan.
  • vandens kostiumas, hidrokostiumas (angl. hydro-costume; hydro-suit) – Speciali apranga plaukti vandenyje ir po vandeniu, dažniausiai iš gumos audinio. Juos vilki ilgų nuotolių plaukikai, triatlono (plaukimo rungties), povandeninės medžioklės ir kai kurių kitų sporto šakų atstovai, profesionalūs nardytojai ir narai.
  • žaidiminis kostiumas – lauko vaidmenų žaidimo žaidėjo kostiumas, atspindintis personažą, žaidžiamą laikotarpį ir žaidimo pasaulį.