Kombinezonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kombinezonas su užtrauktuku
Darbinis puskombinezonis

Kombinezonas (rus. kомбинезон; angl. boilersuit, jumpsuit, coverall) – vientisas viršutinis drabužis, kurį sudaro sujungti kelnės ir viršutinė dalis (paprastai palaidinės tipo). Ilgą laiką kombinezonai buvo speciali apranga, naudota kaip darbinis darbininkų ar kareivių drabužiai. Paprastai turi daug kišenių, nevaržo judesių.
Kombinezonai, net ir darbiniai, būna įvairių stilių ir fasonų.

Terminija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kombinezonai, kurių viršutinė dalis primena prijuostės viršutinę dalį („antkrūtinis“ ir petnešos), kartais vadinami puskombinezoniais.

Angliškas terminas overall reiškia ne tik kombinezonus, bet visokius drabužius (dažnai apsauginius), kurie dėvimi ant paprastų viršutinių drabužių. Tie overalls dažniausiai būna kelnės (pvz., vatinės kelnės), bet dažnai ir striukės (pvz., Antrojo pasaulinio karo laikų Denisono striukė (angl. Denisson smock). Kombinezonai irgi papuola į anglišką kategoriją overalls. Dažnai overalls atitinka puskombinezonį.

Tikrieji kombinezonai angliškai vadinami šiais terminais:

  • angl. boilersuit 'kūriko kostiumas' – vieni pirmųjų kombinezonus ėmė vilkėti kūrikai.
  • angl. jumpsuit 'šuolių kostiumas' – kombinezonai buvo praktiški parašiutininkams, nes šuolio metu kombinezonus mažiau nei kitus drabužius perpučia vėjas, jie neišsipeša iš po diržo.
  • angl. coverall 'dengiantis viską' – overalls, kurie dengia tiek apatinę, tiek viršutinę kūno dalis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XIX a. 8-tą dešimtmetį JAV kompanija „Levi Strauss & Co.“ ėmė gaminti darbinius kombinezonus iš džinsinio audeklo.

XX a. 4-tą dešimtmetį imta siūti vaikiškus kombinezonus kaip patogius vaikų drabužius.

Antrojo pasaulinio karo metais kombinezonus plačiai naudojo abiejų kariaujančių pusių kariuomenėse.[1]. Buvo naudojami tankistų, lakūnų, parašiutininkų, pėstininkų kombinezonai. Dalis jų buvo maskuojamų spalvų, ypač skirti žvalgams.[2].

TSRS[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

TSRS pramonė kombinezonus ėmė siūti 1941 m. Žiemos karo metu buvo įsitikinta, kad kariuomenė turi turėti baltų maskuojamųjų kombinezonų. Buvo siuvami kelių tipų žieminiai ir vasariniai kombinezonai. Vienas tokių maskuojamųjų kombinezonų buvo išverčiamas – viena pusė žalia, kita – balta.

Vėliau imta siūti ir vaikiškus kombinezonus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]