Kijus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kijaus salos krantas
Onegos Kryžiaus vienuolynas. Kairėje – dalis varpinės, dešinėje – Kryžiaus pastatymo soboras (rus. Крестовоздвиженский собор).

Kijus (rus. Кий, Кий-остров) – nedidelė sala Baltosios jūros Onegos įlankoje, už 8 km nuo Onegos upės žiočių, už 15 km nuo Onegos miesto. Salos ilgis apie 1,5 km, o plotis – iki 800 m. Plotas apie 1,5 km². Šiaurės vakaruose Kijus sąsmauka Pereima, kuri per potvynius užliejama, jungiasi su gretima Fareso sala. Sala apaugusi pušynais. Kai kurios uolos yra 25 m virš jūros lygio aukščio.

Kijaus sala sudaryta iš granito uolų, kurios yra Baltijos skydo pamatinių uolienų išeiga paviršiuje. Kai kur pakrantėse yra smėlio paplūdimiai. Atoslūgių metu kai kuriose pakrantės vietose vanduo atsitraukia šimtus metrų. Apsinuoginusiu dugnu per kelias valandas galima apeiti visą Kijaus salyną. Kartais laikoma, kad Kijus, Faresas, Krestovis ir kai kurios kitos kaimyninės salos sudaro Kijaus salyną.

Kijus priklauso Archangelsko srities Onegos rajonui.

1656 m. saloje buvo pastatytas Onegos Kryžiaus vienuolynas (rus. Онежский Крестный монастырь), kuris buvo panaikintas 1922 m.
1760 m. saloje anglų pirkliai įrengė miško biržą, kur mediena būdavo perkraunama iš mažųjų upių laivų į didelius jūrinius.
1924 m. saloje įkurti poilsio namai „Kijskij“ (rus. Кийский), kuriuose gali apsistoti iki 200 poilsiaujančių.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]