Kiaušinių vafliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gatvės prekystalis su kiaušinių vafliais

Kiaušinių vafliai, arba burbuliniai vafliai (gai daan jai, 雞蛋仔) – vienas mėgiamiausių gatvės skanumynų Honkonge ir Makao.[1] Šie vafliai taip vadinami dėl savo formos ir sudėties. Juos įprasta valgyti dar karštus, su uogomis, šviežiais vaisiais, kokosų ar šokolado užpilu, grietinėle, ledais ar kitas priedais, tinka kaip desertinis užkandis prie įvairių gėrimų.[2]

Kiaušinių vafliai Hongongo gatvės užkandžių šimtuke išlieka produktu Nr. 1.[3] Gaminami iš paruoštos skystos tešlos, kuri tinkama ir greitam duonos iškepimui, gali būti mielinė, fermentuota, praturtinta daugeliu kiaušinių, sviestu ir cukrumi. Vafliai kepami dvipusėje suvožiamoje keptuvėje su burbulų formos įdubimais jos paviršiuose. Norint gauti geros kokybės vaflį, būtina išlieti tešlą ant įkaitintos keptuvės ir laiku ją uždaryti. Paties vaflio iškepimas ir paruošimas trunka apie 5 minutes. Gaunamas lengvas, traškus paviršiuje ir minkštas gilesniame sluoksnyje, aukso spalvos produktas. Viename vaflio lakšte suformuojami 20–35 burbulai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Burbulinių vaflių atsiradimo istorija siekia 1950-uosius metus. Pasak vienos versijos, vienas kiaušinių pardavėjas nusprendė taip panaudoti gautą siuntą suskilusių ir prekybai nebetinkamų kiaušinių. Kiti įvardija sunkų pokario laiką, kai kiaušiniai būdavo deficitinė prekė, todėl neva buvo sugalvota juos praskiesti su kitais produktais ir kepti tokius vaflius, imituojančius kiaušinių skonį. Iš mažų burbulų sudarytas vaflis daug metų buvo pardavinėjamas Honkongo gatvėse kaip atskiras desertas, buvo pažymimas kaip svarbiausias ir populiariausias gatvės užkandis šiame mieste.

Kiaušinių vafliai Honkonge išliko populiarūs dešimtmečius, išplito užsienyje. Ilgainiui pradėti gaminti netradicinių skonių vafliai, kepimui pasitelktos nebe ugnimi kaitinamos, bet elektrinės keptuvės.

2017 m. vasaros sezoną Palangoje pasirodė pirmieji gatvėje gaminami ledai su burbuliniais vafliais, tapę geidžiamiausiu poilsiautojų desertu.[4][5]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Gai daan tsai challenge: The quest for Hong Kong's best egg waffle“. CNN Travel. Suarchyvuota iš originalo 24 liepos 2012.
  2. mabellui. „Egg Waffles, Reinvented“. afoodieworld.com. Suarchyvuota iš originalo 13 rugsėjo 2017.
  3. „香港美食100強 - 每集內容 - 第14集 - 美食排行:第一、二位 - tvb.com“. programme.tvb.com. Suarchyvuota iš originalo 3 kovo 2016.
  4. Epidemija: Palangoje išgarsėję burbuliniai vafliai
  5. „Vaflių manija Palangoje neblėsta: savininkai išdavė sėkmės paslaptį“. 15min.lt/verslas. 2017-07-12. Nuoroda tikrinta 2024-02-20.