Katinė siurbikė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Opisthorchis felineus
Katinė siurbikė
Mokslinė klasifikacija
Būrys: Plagiorchiida
( Plagiorchiida)
Pobūris: Opisthorchiata
( Opisthorchiata)
Antšeimis: Opisthorchioidea
( Opisthorchioidea)
Šeima: Opisthorchiidae
( Opisthorchiidae)
Gentis: Opisthorchis
( Opisthorchis)
Rūšis: Katinė siurbikė
( Opisthorchis felineus)
Binomas
Opisthorchis felineus
Sebastiano Rivolta, 1884

Katinė siurbikė (Opisthorchis felineus) – plokščiųjų kirmėlių (lot. Platyhelminthes) tipo, siurbikių klasės (lot. Trematoda) parazitinė kirmėlė, balzganai gelsvos spalvos, 7-12 mm ilgio ir 2-3 mm pločio. Galutinis parazito šeimininkas - žmonės, naminiai ir laukiniai mesėdžiai gyvūnai, kurie ėda žalias žuvis, tarpinis šeiminkas – gėlavandeniai moliuskai, dažniausiai Bithynia genties rūšys, papildomas šeimininkas - gėlavandenės žuvys, dažniausiai karpinės.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitę Rusijoje ir Rytų Europoje, palei Sibiro, ypač Obės, Irtyšiaus ir Tolimųjų Rytų upes, Ukrainoje, Kaliningrado srityje, Karelijos vandens baseinuose, Lietuvoje pavieniai atvejai buvo registruoti Nemuno ir Minijos žemupio zonose.

Morfologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Katinė siurbikė yra smulki, kūnas plokščias, pailgo lapelio formos. Abu siurbtukai yra priekiniame kūno gale, netoli vienas kito. Visą kūno ertmę užima labai vingiuota gimda. Skiautėtos formos sėklidės ir kiaušidė yra užpakalinėje kūno dalyje. Žarna yra porinių nešakotų vamzdelių pavidalo; jie nusitęsia kūno šonais ir baigiasi aklinai užpakaliniame kūno gale. Negausios trynio liaukos išsidėsčiusios kūno šonuose.