Pereiti prie turinio

Kareivio skrynelė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Antrojo pasaulinio karo laikų kareivio skrynelė.

Kareivio skrynelė (angl. footlocker) – daiktų dėžė, kurioje kareivis laiko savo reikmenis.

Pavadinimas angl. footlocker rodo tai, kad šios skrynelės būdavo laikomos kareivių gultų ar lovų kojūgalyje. Terminas footlocker iki šiol naudojamas JAV Jūrų pėstininkų korpuse.

JAV[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Fanerinės kareivių skrynelės (plywood footlockers)) – įprastas JAV armijoje naudojamas kareivių skrynelių tipas. Paprastai labai panašių konstrukcijos ir dydžio. Dažniausiai skiriasi tik spalva ir gamybai panaudota medžiaga (fanera, kurios storis nuo 13 iki 32 mm). Kampai sutvirtinti metalo juostelėmis, prikniedytomis prie skrynelės. Abiejuose šonuose yra storos medinės rankenos. Po Antrojo pasaulinio karo styrančios medinės rankenos buvo pakeistos nulenkiamomis metalinėmis rankenomis, kad skrynelės užimtų mažiau vietos kareivinėse ir gabenant. Skrynelės viduje būna dėklas iš 6 mm faneros, kuriame laikomi smulkesni daiktai.
  • Dėžinės kareivių skrynelės (crate footlockers) – grubesnės nei fanerinės, paprastai padarytos iš senų šaudmenų ar šiaip transportinių dėžių. Arba pagamintos tokių dėžių stiliumi, kad būtų pigesnės ir paprasčiau gaminamos.
  • Karininkiškos kareivių skrynelės (officer footlockers) – Visi jų kampai ir visos briaunos sutvirtinti metalo juostelėmis. Šonuose - odinės rankenos. Jas darydavo iš geresnės medienos, su stipresniais vyriais ir sudėtingesniais užraktais. Paprastai karininkams leisdavo ant jų skrynelių užklijuoti kokių nors piešinių.

Daugelis kareivių skrynelių yra fanerinės, bet pradedant Antruoju pasauliniu karu kai kurias skryneles ėmė gaminti iš elektros kartono (angl. pressboard). Tokia žaliava leido atpiginti skrynelių gamybą, tačiau tokios medžiagos sumažino skrynelių patvarumą veikiant vandeniui ir/ar drėgmei.

Kareivių skryneles perveždavo kai dalinį perkeldavo į kitą bazę. Jei dalinys išvykdavo tik treniruočių užduočiai atlikti, skrynelės likdavo kareivinėse. Kiekvienas kareivis turėdavo nusipirkti sau kareivio skrynelę arba ji jam būdavo išduodama savo mantai gabenti. Ant skrynelės paviršiaus būdavo užrašoma kareivio pavardė ir karinio pašto adresas.