Valstybinė kalbos inspekcija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kalbos inspekcija)

Koordinatės: 54°41′3″ š. pl. 25°17′13″ r. ilg. / 54.68417°š. pl. 25.28694°r. ilg. / 54.68417; 25.28694

Lietuvos Respublikos
įstaiga ar institucija
Pavadinimas Valstybinė kalbos inspekcija
Pavaldi Kultūros ministerija
Įkurta 1990 m.
Vadovas Audrius Valotka
Adresas M. K. Paco g. 4
LT-01122 Vilnius

Valstybinė kalbos inspekcija – priežiūros institucija, kontroliuojanti, kaip valstybės ir savivaldybių institucijose, visose Lietuvos Respublikoje veikiančiose įstaigose, įmonėse ir organizacijose laikomasi Valstybinės kalbos įstatymo, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimų ir kitų teisės norminių aktų, nustatančių valstybinės kalbos vartojimo bei taisyklingumo reikalavimus.

Valstybinė kalbos inspekcija atsakinga Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai ir atskaitinga Valstybinei lietuvių kalbos komisijai.

Funkcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstybinė kalbos inspekcija tikrina, ar:

  • Lietuvos Respublikoje veikiančios institucijos, įstaigos, įmonės ir organizacijos raštvedybą, apskaitos, atskaitomybės, finansinius bei techninius dokumentus tvarko valstybine kalba;
  • valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų, įmonių, organizacijų kitakalbiai vadovai, pareigūnai ir tarnautojai moka valstybinę kalbą pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytas kalbos mokėjimo kategorijas.
  • Lietuvos visuomenės informavimo priemonės (spaudos, radijo, televizijos ir kt.), knygų ir kitų leidinių leidėjai laikosi lietuvių kalbos normų ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimų.
  • viešieji užrašai yra valstybine kalba; ar jie taisyklingi.

Pagrindinis Lietuvos kalbos politiką nustatantis teisės dokumentas yra Lietuvos Respublikos valstybinės kalbos įstatymas, kuriame išplėtota Lietuvos Respublikos Konstitucijos 14 straipsnio nuostata „Valstybinė kalba – lietuvių kalba“.

Valstybinės kalbos politikos gairės – dokumentas, kuriame išdėstyta lietuvių kalbos raidos skatinimo strategija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalbos inspekcija pradėjo veikti 1990 m. kaip Kultūros paveldo inspekcijos struktūrinis padalinys. Inspekcijai nuo įsteigimo iki 2020 metų vadovavo Donatas Smalinskas (dabar viršininko pavaduotojas).

Nuo 1992 m. Inspekcijai suteikta teisė nagrinėti administracinių teisės pažeidimų bylas ir skirti administracines nuobaudas už įvairius valstybinės kalbos vartojimo ir jos taisyklingumo pažeidimus.

Nuo 1995 m. sujungta su Valstybine lietuvių kalbos komisija (VLKK) prie Lietuvos Respublikos Seimo.

2001 m. gruodžio 18 d. priėmus Valstybinės kalbos inspekcijos įstatymą, Inspekcija pradėjo veikti kaip atskira įstaiga.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]