KISS principas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šis straipsnis nekategorizuotas.
Jei galite, priskirkite šį straipsnį tinkamai kategorijai.

KISS principas, kitaip KISS taisyklė – projektavimo taisyklė, pirmą kartą paminėta JAV jūrų laivyne.[1] KISS principas teigia, kad dauguma sistemų geriausiai veikia, kai jos yra paprastos, o ne sudėtingos, todėl kuriamo daikto ar sistemos paprastumas turėtų būti pagrindinis projektavimo tikslas. Laikantis šios taisyklės, reikėtų vengti perdėto sudėtingumo. Sąvoka „KISS principas“ buvo populiari iki 1970 m. KISS, anglų kalboje skambantis kaip „bučinys“, yra santrumpa, anglų kalba reiškianti „Padaryk tai paprastu, kvaily!“ (angl. Keep it simple, stupid). Siekiant sušvelninti posakį nenaudojant žodžio „kvailys“, angliškuose raštuose sutinkami ir kiti santrumpos aiškinimai, tokie kaip: „Padaryk tai labai paprastu“ (Keep it super simple), „Padaryk tai mažu ir paprastu“ (Keep it small and simple), „Padaryk tai paprastu, kareivi“ (Keep it simple, soldier),[2] „Padaryk tai kvailai paprastu“ (Keep it stupidly simple) ir panašūs.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teigiama, kad akronimas buvo sugalvotas Kelio Džonsono, tuo metu dirbusio vadovaujančiu inžinieriumi „Lockheed“ padalinyje „Skunk Works“ (kūrusiame šnipinėjimo lėktuvus Lockheed U-2 ir SR-71 Blackbird bei daugelį kitų pažangių įrenginių).[3] Tačiau taisyklės atmaina „Laikykitės trumpumo ir paprastumo“ (Keep it Short and Simple) buvo paminėta dar 1938 m. „Mineapolis Star“ numeryje.[4]

Geras šio principo panaudojimo pavyzdys yra K. Džonsono užduotis jo vadovaujamai projektavimo inžinierių komandai. Skirdamas komandai tam tikrą įrankių rinkinį, jis iškėlė tikslą, kad su šiais įrankiais jų kuriamą reaktyvinį lėktuvą sugebėtų sutaisyti vidutinius gebėjimus turintis mechanikas karo lauko sąlygomis. Vadinasi, išsireiškimas „kvailas“ reiškia santykį tarp polinkio viskam gesti, ir sudėtingumo visa tai pataisyti.

Santrumpa daug buvo naudojama JAV kariuomenėje, ypač JAV kariniame jūrų laivyne ir JAV oro pajėgose, taip pat ir programinės įrangos kūrimo srityje.

Atmainos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši taisyklė greičiausiai kilusi arba turi panašumų su kitomis minimalistinėmis sąvokomis ir mintimis, pvz:

  • Okamo skustuvas
  • „Paprastumas yra didžiausias rafinuotumas“;
  • L. Mysas van der Rohė: „Mažiau yra daugiau“;
  • Johano Kroifo mintis: „Žaisti futbolą yra labai paprasta, bet žaisti paprastą futbolą yra sunkiausia“;
  • Antuanas de Sent Egziuperi: „Atrodo, kad tobulumas pasiekiamas ne tada, kai nebėra ką pridėti, o tada, kai nebėra ką atimti“;
  • Hito Robinsono (Heath Robinson) išradimai ir Rubės Goldbergo (Rube Goldberg) mašinos, tyčia padaryti pernelyg sudėtingi paprastų užduočių ar problemų sprendimai, yra humoristiniai KISS taisyklės nesilaikymo pavyzdžiai.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taisyklė naudojama ir pritaikoma įvairiose kūrybinėse srityse, kurios išvardintos žemiau.

Kino animacijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Meistras animatorius Ričardas Viljamsas paaiškina KISS principą savo knygoje „Animatoriaus išlikimo rinkinys“. Problema, su kuria susiduriama, yra ta, kad nepatyrę animatoriai gali „per daug animuoti“ savo darbuose, t. y., jų sukurti personažai gali per daug judėti ir daryti per daug judesių. R. Viljamsas ragina animatorius laikytis KISS taisyklės.

Programinės įrangos kūrimo srityje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The Routledge Dictionary of Modern American Slang and Unconventional English, Tom Dalzell, 2009, 1104 pages, p.595, webpage: BGoogle-5F: notes U.S. Navy "Project KISS" of 1960, headed by Rear Admiral Paul D. Stroop, Chicago Daily Tribune, p.43, 4 December 1960.
  2. Officers' Call. Print Media Branch, Command Information Unit, Office, Chief of Public Affairs, HQDA. 1986. LCCN 88655070. „Remember the adage KISS; Keep it Simple, Soldier“
  3. Clarence Leonard (Kelly) Johnson 1910–1990: A Biographical Memoir (PDF), by Ben R. Rich, 1995, National Academies Press, Washington, DC, p. 13.
  4. „Keep It Short and Simple (1938)“. The Minneapolis Star. 1938-12-02. p. 20. Nuoroda tikrinta 2024-01-07.