Kęstutis K. Girnius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kęstutis Girnius)
Kęstutis K. Girnius
Gimė 1946 m. lapkričio 25 d. (77 metai)
Niurtingenas
Tėvai Juozas Girnius
Veikla žurnalistas, filosofas, publicistas, politikos apžvalgininkas, pedagogas
Alma mater Harvardo universitetas (A.B), Čikagos universitetas (Ph.D.)

Kęstutis Kazimieras Girnius (g. 1946 m. lapkričio 25 d. Niurtingene, Vokietija) – žurnalistas, filosofas, publicistas, politikos apžvalgininkas, pedagogas, istorikas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijavo Harvardo universitete, 1977 m. Čikagos universitete apgynė filosofijos mokslų disertaciją apie etikos logines problemas (Illocutionary Force, Meaning, and 'Good' . Jis yra vadinamosios analitinės filosofijos auklėtinis [1].

1978 m. dėstė filosofiją Čikagos Ruzvelto universitete. Vėliau savo darbą ir veiklą susiejo su Lietuva. 1979 m. pradėjo dirbti „Laisvės radijuje“, o 1984–2003 m. „Laisvosios Europos radijuje“ – Miunchene korespondentu, Prahoje – „Laisvosios Europos radijo“ lietuvių redakcijos ir centrinių žinių tarnybų direktorius, apžvalgininkas. Parengė per 30 studijinių straipsnių tyrimų skyriui. [1] Pirmasis užsienyje išleido analitinį darbą apie rezistenciją Lietuvoje „Partizanų kovos Lietuvoje“.

Nuo 2007 m. VU TSPMI dėstytojas, docentas. Dėstomi kursai – Nacionalizmas ir jo apraiškos Vidurio ir Rytų Europoje, Holokaustas Vidurio ir Rytų Europoje, Karo ir taikos dorovinės problemos. Moksliniai interesai – Dorovės ir politikos filosofija, Nacionalizmas, Partizanų pasipriešinimas. Nuo 2000 m. Lietuvių katalikų mokslo akademijos akademikas.

Su Vida Girnius susilaukė vaikų.

Visuomeninė, publicistinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kęstutis Girnius rašo filosofijos, istorijos, politikos klausimais. Paskelbė straipsnių filosofijos, istorijos, Lietuvos ir užsienio lietuvių gyvenimo klausimais leidiniuose „Journal of Baltic Studies“, „Lituanus“, „Aidai“, „Metmenys“, „Draugas“, „Į laisvę“, „Ateitis“, „Lietuvos katalikų mokslo akademijos suvažiavimo darbai“. Parašė skyrių knygai „Religion and Nationalism in Soviet and East European polities“ 1984 m.

Komentarus ir apžvalgas užsienio ir Lietuvos politikos klausimais – Lietuvos radijui (nuo 2004 m. rugsėjo 17 d. – savaitines tarptautinių įvykių apžvalgas) bei savaitraščiui „Veidas”. Yra žurnalo „Genocidas ir rezistencija“ redakcijos narys, žurnalo „Naujasis židinys-Aidai“ rėmėjas, politikos apžvalgininkas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro mokslinės tarybos narys.

Prieštaringas VSD vizitas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. rudenį K. Girniaus namuose apsilankė VSD darbuotojas ir įspėjo, esą K. Girnius gali būti verbuojamas nedraugiškos valstybės agentų.[2] K. Girnius pareikalavo VSD vadovo Povilo Malakausko audiencijos. Susitikimo metu VSD vadovas priekaištavo dėl žurnalisto straipsniuose kritikuojamų prezidento ir Konstitucinio Teismo. Taip pat pagrasino, jog jeigu šis ir toliau bus kritiškas, tuomet būsiąs nupirktas, užverbuotas.[3]

VSD Teisės skyriaus direktoriaus pavaduotojas Artūras Panomariovas teigė, jog toks VSD pareigūnų vizitas buvęs neteisėtas.[4] Tokie VSD veiksmai susilaukė aštrios visuomenininkų kritikos.[5][6]. Pilietinė organizacija Piliečių Santalka dėl VSD veiklos oficialiu laišku kreipėsi į LR prezidentą.[7]

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Partizanų kovos Lietuvoje, Chicago, 1986 m. antras leidimas 1987 m., perspausdinta Vilniuje 1990 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

TSPMI profilis