Piliečių Santalka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Piliečių Santalka
Įkurta2006 m. birželio 1 d.
Tipasneformali NVO
Tinklalapiswww.santalka.lt

Piliečių Santalka – neformalus Lietuvos piliečių visuomeninis judėjimas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Judėjimas susibūrė 2006 m. birželio 1 d., kai grupė Lietuvos kultūrininkų ir visuomenininkų paskelbė Piliečių Santalkos Deklaraciją[1]. Joje teigė, kad Lietuvoje įsigalinti nomenklatūra tampa galingesnė už įstatymą ir ima kelti grėsmę demokratinei santvarkai.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Organizacijos veikla suskaidyta į pagrindines kryptis, tokias kaip teisėtvarkos reforma, savivaldos reforma, permainos kultūros, švietimo ir mokslo sferose, viešųjų finansų kontrolė, socialinė sauga, aplinkosauga ir urbanistika, pilietiško verslo skatinimas.

Santalka siekia pašalinti kliūtis, trukdančias piliečiams būti savo valstybės šeimininkais, užtikrinti pilietinę valdžios priežiūrą, įtvirtinti Konstitucijos principus valstybės gyvenime.

Judėjimas rengia įvairaus pobūdžio pilietines talkas – teismų veiklai išskaidrinti, rinkimų skaidrumui ir pasirinkimo sąmoningumui padidinti, moraliniams principams viešajame gyvenime apginti bei kitas pilietines akcijas.

Svarbesnės akcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. gegužę inicijuota akcija „Neišduok“. Akcija surengta po Vytauto Pociūno žūties sekusių dviprasmiškų VSD pareigūnų ir žiniasklaidos pareiškimų. Atviru laišku Seimo valdybai ir Generaliniam prokurorui buvo raginta ją ir visus Seimo narius imtis visų priemonių, kad būtų iki galo įgyvendintas 2006 m. rugsėjo 28 d. Seimo priimtas nutarimas dėl Valstybės saugumo departamento veiklos parlamentinio tyrimo.[2]. Kasmet rugpjūčio 23 d. organizuojami V.Pociūno žūties minėjimai.

2008 m. sausį bendrai su Lietuvos Sąjūdžiu, Piliečių Santalka išplatino kreipimasi į Seimo narius ir Lietuvos Respublikos Prezidentą, kuriame kelti klausimai dėl naujojo Atominės elektrinės projekto eigos, investicinės bendrovės LEO LT sukūrimo ir formuluotų prieštaringų įstatymų pataisų.[3]

Prieš 2008 m. Seimo rinkimus Piliečių Santalka vykdė pilietinę kampaniją „Rinkis rimtai“, kurios tikslas buvo supažindinti piliečius su kandidatų pozicijomis, pristatyti jas prasmingam, o ne emociniam pasirinkimui.[4]

Narystė ir valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Piliečių Santalkos dalyviu gali tapti kiekvienas asmuo, kuris pritaria Santalkos Deklaracijai ir yra pasiryžęs įgyvendinti jos principus.

Santalkos veiklą telkia ir koordinuoja Santalkos Sueiga. Santalkai atstovauja Santalkos Taryba, jos pirmininkai buvo renkami:

2007 m. rugsėjo mėnesį Piliečių Santalka įkūrė VšĮ „Piliečių Santalkos fondas“. Fondo tikslas – remti Piliečių santalkos veiklą, telkti lėšas ir pajėgas pilietiniams projektams įgyvendinti, informacinei sklaidai ir švietimui. Pastaruoju metu Fondas remia švietimo projektus, puoselėjančius pilietines iniciatyvas ir suteikiančius galios šalies rinkėjams, ypač jaunimui, pilietinėms bendruomenėms ir piliečių organizacijoms.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]