Juozas Matkus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Juozas Matkus (1939 m. gegužės 16 d. Agelaičių k., Raseinių r. – 1990 m. gruodžio 30 d. Raseiniuose), chorvedys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigęs vienerių metų chorvedžių kursus prie Raseinių vaikų muzikos mokyklos (diriguoti mokė T. Šturmą), 19641967 choro dirigavimo neakivaizdiniu būdu mokėsi Kauno J. Gruodžio muzikos technikume (dėst. B. Mačikėnas) ir 19671969 Vilniaus J. Tallat-Kelpšos muzikos technikume (dėst. A. Martinkus).

19601967 Raseinių rajono kaimo kultūros namų meno vadovas, nuo 1969 Raseinių rajoninių kultūros namų meno vadovas, suorganizavo mišrųjį ir moterų chorus bei vokalinius ansamblius, rengė koncertus, dalyvavo dainų šventėse. 1970 respublikinei dainų šventei parengė Raseinių rajoninių kultūros namų ir Šiluvos kultūros namų mišriuosius chorus. 1975 respublikinei dainų šventei parengė Raseinių rajoninių kultūros namų ir Raseinių rajono gamybinio susivienijimo „Šatrija“ moterų chorus. 1985 respublikinei dainų šventei ir 1990 Lietuvos tautinei dainų šventei – Raseinių gamybinio susivienijimo „Šatrija“ mišrųjį chorą ir Raseinių rajkoopsąjungos moterų chorą. Chorai ir vokaliniai ansambliai koncertavo Raseiniuose, Alytuje, Trakuose, Radviliškyje, Kaune ir Vilniuje, dalyvavo radijo ir televizijos laidose. Chorai lankėsi Vokietijoje, Čekoslovakijoje, Vengrijoje ir Rumunijoje, respublikiniuose konkursuose pelnė pirmųjų ir kitų prizinių vietų. Vokaliniai ansambliai ir solistai buvo respublikinių konkursų „Sidabriniai balsai" laureatai ir prizininkai. Moterų vokalinis ansamblis koncertavo Moldavijoje ir Vokietijoje. Koncertus paįvairindavo chorvedžio suburta kaimo kapela.

J. Matkus buvo Raseinių rajono dainų švenčių organizatorius ir vyr. dirigentas. 1981 jis apdovanotas Kultūros žymūno ženklu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.