Juozas Gučius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Juozas Gučius (1903 m. vasario 25 d. Zirnajuose, Zarasų apskrityje (Rusijos imperija) – 1978 m. vasario 22 d. Adelaidėje, Australija) – Kauno radiofono teatro režisierius, Adelaidės lietuvių mėgėjiško teatro organizatorius ir vadovas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo valstietiškoje penkių asmenų šeimoje. Mokėsi Zarasų progimnazijoje, vėliau pervažiavo į Kauną. Dirbo Finansų ministerijoje, vakarais baigė Suaugusiųjų ginaziją ir A. Sutkaus Vaidybos mokyklą. Dalyvavo Tautos teatro ir Vilkolakio spektakliuose. 1929 m. buvo tarp baigusiųjų Valstybinės dramos studijos I–ąją laidą. 1930 m. pradėjo dirbti Valstybiniame radiofone administratoriumi, vėliau – direktoriaus pavaduotoju ir radijo vaidinimų režisieriumi. 1936 m. paskirtas Kauno radiofono vyriausiuoju režisieriumi. Pritaikė radijui ir pastatė Vaižganto, Vinco Krėvės-Mickevičiaus, Jono Biliūno, Balio Sruogos, Vydūno, Vinco Pietario, Viljamo Šekspyro, Hernriko Ibseno, Moriso Meterlinko bei kitų autorių veikalus.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje pasitraukė į vakarinę Vokietijos dalį. Karo pabėgėlių stovyklose Augustdorfe ir Detmolde kartu su J.Blekaičiu ir A. Rūku organizavo „Aitvaro“ teatrą, dalyvavo Džoakino Rosinio „Sevilijos kirpėjas" operos pastatyme.

1951 m. kartu su žmona – soliste, dainavimo pedagoge ir muzikos meno kritike Antanina Binkevičiūte-Gučiene – išvyko gyventi į Australiją. Adelaidėje organizavo išeivių Teatrą-Studiją. Per septynis jo vadovavimo metus dienos šviesą išvydo 15 dramos kūrinių (daugiausia lietuvių autorių), gastroliuota įvairiuose šalies miestuose. J.Gučius aktyviai dalyvaudavo tautiečių renginiuose, rašė straipsnius į lietuvišką spaudą. Rankraščiuose paliko pluoštą novelių, apsakymų ir feljetonų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]