Judith Leyster

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Judita Leister (ol. Judith Leyster ar Leijster, 1609 m. liepos 28 d.(?), Harlemas, Nyderlandai – 1660 m. vasario 10 d., Hemstedė) – XVII a. Nyderlandų tapytoja. Vertinama reikšmingiausia dailininke-moterimi tarp XVII olandų „aukso amžiaus“ tapytojų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Judita Leister gimė 1609 m. Harleme, pakrikštyta liepos 28 d. Jos tėvas Jan Willemsz valdė alaus bravorą, pavadinimu Leyster. Iš to kilo giminės pavardė. Nieko nežinoma apie Juditos mokslus. 1628 m. ji minima Harlemo menininke. Iš kart po to šeima persikėlė į Vrelando miestelį netoli Utrechto, 1629 m. − į Zandamą prie Amsterdamo. Neaišku, ar Judita keliavo su šeima. Kelionės gali paaiškinti Utrechto karavadžistų stiliaus įtaką jos kūryboje. Kita vertus, ši įtaka galėjo persiduoti iš kurio nors F. Halso aplinkos tapytojų. Ji dokumentuota liudytoja 1631 m. lapkritį Harleme F. Halso vaiko krikštynose. Gali būti, kad Judita mokėsi pas Frans Pietersz de Grebber (1573–1643). Gali būti, kad mokėsi pas Fransą Halsą. Tikėtina, kad Judita galėjo mokintis pas F. Halso brolį tapytoją Dirką Halsą. Nuo 1629 m. žinomi datuoti ir pasirašyti Juditos paveikslai. Tikėtina, kad ji pradėjo dirbti savarankiškai nuo 1627 m.

1633 m. Judita Leister buvo priimta į Harlemo Šv. Luko vardo tapytojų gildiją. 1635 m. minima, kad ji turėjo tris mokinius. Vienas jų, Willem Woutersz, perėjo mokintis pas F. Halsą ir Judita Leister pareikalavo iš jo motinos sumokėti netesybas. 1636 m. Judita Leister ištekėjo už tapytojo Jan Miense Molenaer (1609/1610–1668). Po vedybų Judita tapė mažai. Jos ir vyro paveikslus sunku atskirti, nes jie naudojosi ta pačia studija, tais pačiais modeliais ir tikriausiai dirbo prie vienas kito paveikslų. Su vyru Judita persikėlė į Amsterdamą, kur gyveno bent iki 1648 m., kada šeima įsigijo namą Hemstedėje prie Harlemo. Judita Leister mirė 1660 m. vasario 10 d. Hemstedėje. Jos kūrybinis stilius artimas F. Halso manierai ir iki XIX a. pabaigos visa Leister kūryba buvo priskiriama Fransui Halsui arba jo aplinkos tapytojams. Juditos Leister paveiksluose dažniausiai vaizduojami vienas ar pora veikėjų kasdieniškose situacijose, ji yra nutapiusi natiurmortų.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]