Judėjimas už Tibeto nepriklausomybę

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Piketas prie Kinijos ambasados Vilniuje 2008 m. kovo 17 d.
Tibeto skveras Vilniuje, Užupis

Judėjimas už Tibeto nepriklausomybę – judėjimas, kurio tikslas – atkurti istorinį Tibetą, sudarytą iš 3 tradicinių provincijų – Amdo, Khamo ir U-Cango, kaip nepriklausomą valstybę. Judėjimui vadovauja svetur (ypač Indijoje) gyvenantys tibetiečiai, palaikomi kai kurių asmenų ir organizacijų. Tarp palaikytojų didžiąją dalį sudaro JAV ir Europos įžymybės, taip pat kai kurie ne tibetietiškos kilmės Tibeto budizmo išpažinėjai. Kokiu mastu ir kiek pasekėjų šis judėjimas turi pačiame Tibeto AR ir kitose tibetiečių apgyvendintose zonose KLR viduje, sunku įvertinti, nes nėra gerai žinoma. Lietuvoje taip pat veikia Tibeto laisvės rėmimo judėjimo iniciatyvinė grupė.[1]

Tibeto nepriklausomybės judėjimo tikslas skiriasi nuo tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos XIV paskelbto tikslo. Po 2008 m. vykusių neramumų Tibete Dalai Lama pakartojo siekiąs ne nepriklausomybės, o tik didesnės autonomijos Tibetui Kinijos sudėtyje.

Įžymybių parama ir Laisvės koncertai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paris Hilton yra viešai pareiškusi apie savo paramą šiam judėjimui, teikia paramą ir labdaros koncertus aplink Niujorką. Britų komikas Raselas Brendas savo laidoje BBC Radio 2 taip pat ne kartą yra minėjęs apie paramą šiam judėjimui. Ričardas Giras yra vienas aktyviausių šio judėjimo palaikytojų ir net pirmininkauja Tarptautinės Kampanijos už Tibetą direktorių tarybai.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [1] Archyvuota kopija 2008-08-05 iš Wayback Machine projekto.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]