Juan de la Cosa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Juan de la Cosa
Chuanas de la Kosa
Gimė 1460 m.
Santonijoje, Kantabrijoje
Mirė 1509 m. (~49 metai)
Kolumbijoje
Veikla ispanų kartografas, keliautojas, konkistadoras
Vikiteka Juan de la Cosa
Chuano de la Kosos žemlėapis

Chuanas de la Kosa (isp. Juan de la Cosa; 1460 m. Santonijoje, Kantabrijoje – m. 1509 m. dab. Kolumbijoje) – ispanų kartografas, keliautojas, konkistadoras. Sudarė pirmąjį žemėlapį, į kurį buvo įtrauktos ir Naujojo Pasaulio teritorijos.

Nuo pat ankstyvo amžiaus dalyvavo jūrų kelionėse. Su ispanais plaukiojo Vakarų Afrikos pakrantėmis. 1488 m. Lisabonoje susipažino su Bartolomėjumi Diasu, tik grįžusiu iš kelionės į Pietų Afriką. 1492 m. dalyvavo pirmojoje Kristupo Kolumbo ekspedicijoje į Ameriką kaip laivo „Santa Marija“ šeimininkas. Vėliau šis laivas sudužo prie Espanjolos krantų. Už laivą jam buvo sumokėta kompensacija. Kaip kartografas de la Kosa dalyvavo ir antrojoje bei trečiojoje Kolumbo kelionėje.

1499 m. buvo Alonso de Ochedos ir Amerigo Vespučio ekspedicijos į Pietų Amerikos pakrantes šturmanas. Tyrinėjo Venesuelos ir Gvianos krantus. Rinko medžiagą būsimajam žemėlapiui.

1500 m. su Vasku Nunjesu de Balboa ir Rodrigu de Bastidasu dalyvavo kelionėje į Darjeno įlankos pakrantę. 1502 m. grįžo į Espanjolą. Vėliau grįžęs į Europą vedė delegaciją į Portugaliją, kur protestavo prieš portugalų įsiveržimus į ispanų atrastas žemes. De la Kosa buvo suimtas, bet padedant Ispanijos karalienei Izabelei I išvaduotas.

Keliautojui suteiktas alguasilijo titulas ir suteiktas leidimas rengti ekspediciją. 15041506 m. laikotarpiu keliavo po Vest Indiją, tyrinėjo Urabos įlanką, Perlų salas.

1509 m. Chuanas de la Kosa išvyko į savo paskutiniąją kelionę po Naująjį Pasaulį. Kartu su Alonsu de Ocheda ir Fransisku Pisaru keliavo į Pietų Ameriką su tikslu įsteigti koloniją. Tačiau vienoje pakrantėje, apgyvendintoje indėnų karibų Ocheda, nors ir perspėtas de la Kosos, išsilaipino prisigaudyti vergų. Išsilaipinusieji pakrantėje lengvai įveikė indėnų pasipriešinimą, todėl Ocheda nutarė keliauti gilyn į džiungles, kur dabar yra Turbako miestas. Čia indėnai įsibrovėlius atakavo nuodingomis strėlėmis, nuo kurių žuvo ir Chuanas de la Kosa.

Kartografas buvo nubraižęs keletą žemėlapių, iš kurių išliko tik 1500-ųjų Mappa mundi. Tai seniausias žinomas europiečių žemėlapis, kuriame atvaizduotas Naujasis Pasaulis.