Amerigas Vespučis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Amerigas Vespučis
Amerigas Vespučis
Gimė 1454 m. kovo 9 d.
Florencija, Florencijos respublika
Mirė 1512 m. vasario 22 d. (57 metai)
Sevilija, Ispanijos Karūna
Veikla italų jūrininkas ir geografas, kurio vardu pavadinta Amerika.
Vikiteka Amerigas Vespučis

Amerigas Vespučis (Amerigo Vespucci; 1454 m. kovo 9 d. – 1512 m. vasario 22 d.) – italų jūrininkas ir geografas, kurio vardu pavadinta Amerika.[1][2] Tarnaudamas Ispanijos, o vėliau Portugalijos ir vėl Ispanijos karaliui atliko 4 keliones į Naująjį Pasaulį.

Kelionės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Amerigo Vespučis, plaukdamas pietryčių kryptimi, atrado Amazonės upės ištakas. Praplaukęs valtimis 100 km upe jis taip ir nesugebėjo išsilaipinti, nes krantai buvo apaugę tankiu mišku. Judėti į pietryčius buvo labai sunku dėl stiprios priešpriešinės srovės. Taip jie atrado Gvianos srovę. Viso Vespučis atrado 1200 km šiaurės rytinės Pietų Amerikos pakrantės. Grįžtant Vespučis išsilaipino Trinidade, vėliau susijungė su Ochedos laivais. Jie kartu plaukė palei vakarinę Perlų jūros pakrantę ir atrado rytinę Karibų Andų dalį, dalyvavo kariniuose susirėmimuose su nesvetingais indėnais, atrado Kiurasao ir Arubos salas – labiausiai į vakarus nutolusias Mažųjų Antilų salas. Įlanką į vakarus Ocheda pavadino Venesuela, („Mažoji Venecija“). Vėliau šis pavadinimas prigijo visai pietų pakrantei iki Orinoko deltos.

Pirmasis aprašė Pietų Amerikos šalis (Braziliją ir Venesuelą) ir sudarė jų žemėlapį. Tie jo aprašymai buvo išspausdinti įvairiomis kalbomis, sukėlė didelį susidomėjimą ir Amerigo Vespučio vardas labai išgarsėjo. 1510 m. Kelne buvo išleistas žemėlapis, pavadintas Terra America. Netrukus ir kituose gaubliuose bei žemėlapiuose imta Pietų Ameriką vadinti tuo vardu. Vėliau garsus kartografas Merkatorius išplėtė šį terminą, apimdamas juo ir Šiaurės Ameriką.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Amerigo Vespucci“. Encyclopedia Britannica. Nuoroda tikrinta 2021-05-10.
  2. Amerigas Vespučis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Venk–Žvo). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2014. 54-55 psl.