Jonas Norkaitis (1928)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jonas Norkaitis (1928 m. rugsėjo 26 d. Kaune – 2013 m. rugsėjo 27 d. VFR) – Vokietijos filosofijos daktaras ir ekonomistas, Vokietijos lietuvių bendruomenės veikėjas bei mecenatas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo žinomo Lietuvos Respublikos valstybės veikėjo Jono Norkaičio šeimoje. Mokyklą pradėjo lankyti Kaune, vėliau mokslus tęsė Vokietijoje, į kurią 1940 m. buvo persikėlę tėvai. Antrojo pasaulinio karo metais Norkaičių šeima grįžo į Lietuvą ir Jonas lankė Kauno V gimnaziją. Artėjant frontui, šeima vėl išvyko į Vokietiją ir 1945 m. J.Norkaitis Plauene įgijo brandos atestatą.

Vėliau studijavo Strasbūro, Freiburgo ir Tiubingeno universitetuose. Pastarojoje aukštojoje mokykloje apgynė disertaciją ir tapo filosofijos daktaru. Po to tęsė mokslus ekonomikos ir politologijos srityse. Priklausė studentiškai Ateitininkų organizacijai, 1950 m. Amsterdame dalyvavo Tarptautinės katalikų studentų ir akademikų federacijų asociacijos „Pax Romana“ kongrese. Po studijų įsidarbino geležies ir plieno pramonės įmonėje Diuseldorfe, 1965 m. persikėlė į Štutgartą ir pramonės koncerne „Robert Bosch Gmbh“ dirbo administracinį darbą. Gyvenimo paskutinius metus praleido Bad Mergentheime.

Aktyviai pasireiškė lietuvių išeivių veikloje: organizavo Europos lietuviškųjų studijų savaites, buvo vienas iš Lietuvių kultūros instituto Vokietijoje steigėjų. Nuo 1969 m. įėjo į Vasario 16-osios gimnazijos Hiutenfelde kuratoriją, trejus metus buvo renkamas jos valdybos pirmininku. 2004 m. Vytauto Didžiojo universiteto bibliotekai padovanojo XVIXVIII a. istorinių Lietuvos žemėlapių rinkinį.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Garbės aukso ženklas „Už nuopelnus“ (2005 m.)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]