Jeremy Irons

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jeremy Irons
Tikras vardas Jeremy John Irons
Gimė 1948 m. rugsėjo 19 d. (75 metai)
Kauzas, Vaito sala, Anglija
Šalis Anglija
Tautybė anglas
Išsilavinimas Bristolio Old Vic teatro mokykla
Sutuoktinis Julie Hallam (1969–1969)
Sinéad Cusack (nuo 1978)
Vaikai Samuel Irons
Maximilian Irons
Aktyvumo metai 1969–dabar
Užsiėmimas aktorius
Žymesni vaidmenys
Beverly Mantle / Elliot Mantle
(„Dead Ringers“, 1988 m.)
Claus von Bulow
(„Likimo nepakeisi“, 1990 m.)
Scar
(„Liūtas karalius“, 1994 m.)
Apdovanojimai
Oskaras (1991 m.)
Auksinis gaublys (1991 ir 2007 m.)
Emmy apdovanojimas (1997, 2006 ir 2014 m.)

Džeremis Džonas Aironsas (angl. Jeremy John Irons, g. 1948 m. rugsėjo 19 d. Kauzas, Vaito sala, Anglija) – Jungtinės Karalystės teatro ir kino aktorius. Vienas iš „Trigubos aktorystės karūnos“ aktorių – laimėti visi trys – Oskaro, Tony, Emmy apdovanojimai[1].

Jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

J. Irons 2011 m.

Džeremis gimė uostamiestyje Kauze, Vaito saloje, pietinėje Didžiosios Britanijos pakrantėje. Aktoriaus motina Barbara Brereton buvo namų šeimininkė, o tėvas Paulas Dugan – mokesčių inspektorius[2]. Jis turi vyresnįjį brolį Kristoforą ir seserį Felicity. Džeremis mokėsi vietinėje privačioje Little Appley mokykloje.

Būdamas 13 metų jis tęsė savo mokslus Šerbono mokykloje Dorsete, kurioje jodinėjimas žirgais tapo mėgstamiausia sporto šaka. Sherbone grojo būgnais roko grupėje, kurios pavadinimas buvo „The Four Pillars of Wisdom". Prieš pasirinkdamas aktoriaus karjerą, Džeremis svarstė pasirinkti veterinaro profesiją[3].

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karjeros pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigęs mokslus, negalėjo studijuoti universitete dėl prastų rezultatų. Prieš tapdamas aktoriumi, Džeremis Aironsas dirbo įvairius darbus – buvo namų tvarkytojas, sodininkas bei scenos darbuotojas. Pietų Londono parapijoje lankė sergančiuosius ir pagyvenusius parapijiečius, grojo bažnyčios vargonais ir vadovavo jaunimo klubui[4]. Jis papildomai užsidirbdavo pinigų, grodamas gitara prie Londono kino teatrų. Vėliau dvejus metus mokėsi aktorystės meno Bristol Old Vic teatro mokykloje, kurioje prisijungė prie teatro grupės ir taip pradėjo savo aktoriaus karjerą. Bristolio teatre įgijo aktorystės patirties, vaidindamas nuo Šekspyro iki šiuolaikinių dramų. Už teatro mokyklą sumokėjo jo tėtis, tačiau pragyvenimui jis užsidirbdavo pirkdamas paveikslus ir juos pardavinėdamas[5].

Teatras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis jo garsus karjeros žingsnis buvo 1971 m. Roundhouso ir Wyndhamo teatruose Londone, kuriuose vaidino muzikle „Godspell”. Vėliau jis sėkmingai tęsė savo karjerą West End teatre. Per kelerus kitus metus jis pasirodė daugelyje pjesių „Much Ado About Nothing“, „The Winter’s Tale“, „The Caretaker“ ir „The Taiming of the Shrew“[6]. Aironsas dirbo tris kartus su „Royal Shakespeare Company“ 1976, 19861987 ir 2010 m. 1984 m. jis debiutavo Brodvėjaus teatruose su pjese „The Real Thing” ir už vaidmenį buvo apdovanotas Tony apdovanojimu su Glennu Close.

Jis nevaidino teatruose daugiau nei 18 metų. Tik 2006 m. grįžo į teatro sceną ir pasirodė Sándor Márai romano „Žvakės sudega iki galo“ spektaklyje. 2008 m. pirmą kartą pasirodė Londono nacionaliniame teatre. Jis atliko pagrindinį vaidmenį pjesėje „Never So Good“, kurioje buvo atskleidžiama britų ministro pirmininko Haroldo Macmillian gyvenimas ir karjera. Tai buvo paskutinis jo pasirodymas Londono scenoje. 2009 m. pasirodė Brodvėjuje ir vaidino Dievą „The Mystery Plays“ pjeseje Glosterio ir Vorčesterio katedrose. Taip pat, grįžo į Bristol Old Vic teatrą, kad suvaidintų Džeimsą Tyrone „Long Day‘s Journey into night“ spektaklyje.

Kinas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis Aironso debiutas kine buvo filme „Nijinsky“ (1980 m.), kurį režisavo Herbertas Rossas. Jis filmavosi tiek Europoje, tiek Jungtinėse Amerikos Valstijose. Džeremis Aironsas yra toks aktorius, kuris gali vaidinti tiek filmo piktadarį, tiek herojų[7]. Jis sulaukė didelės sėkmės filme „Misija“ (1986 m.), kuriame jis vaidino su Robert De Niro ir už vaidmenį buvo nominuotas Auksinio gaublio apdovanojimuose. 10-jame XX a. dešimtmetyje Aironso karjera buvo įvairi. Mažiau pripažintas ir įvertintas vaidmuo filme „Waterland“, kuriame jis vaidino su savo žmona Sinéad Cusack[8]. Svarbiausi Džeremio Aironso XX amžiaus kino vaidmenys: Čarlzas ir Maiklas („Prancūzų leitananto moteris“, 1981 m., scenarijus pagal J. Fowlesą, režisierius K. Reiszas), 1986 m., režisierius R. Joffé), Clausas von Bülowas („Likimo nepakeisi“ 1990 m., pagal A. M. Dershowitzą, režisierius B. Schroederis), Franzas Kafka („Kafka“, 1991 m., režisierius S. Soderberghas), Estebanas („Dvasių namai“ 1993 m., pagal I. Allende, režisierius B. Augustas)[9].

Džeremis Aironsas vaidino fantastiniame nuotykių filme „Laiko mašina“, kurį režisavo Simonas Wells ir Gore Verbinski. Taip pat, 2004 m. jis pasirodė Severo Sneipo vaidmenyje „Comic Relief“ Hario Poterio parodijoje. 2008 m. jis vaidino Vlamirą Korchnoi su Jennifer Lawrence įtempto siužeto veiksmo trileryje „Raudonasis žvirblis". Patys žinomiausi XIX amžiaus Džeremio Aironso kino vaidmenys yra The Old Man („Žodžiai“, [2012 m.), Randalas Bragas („Apalūza“, 2008 m.), Rikkin („Žudikų brolija", 2016 m.) ir Alfredas („Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“, 2016 m.)[10].

Televizija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džeremis Aironsas daug kartų yra pasirodęs televizijos dramose. 70-aisiais vaidino serialuose „Notorious Woman“, „Love for Lydia“, „Langrishe, Go Down“. Jis pelnė pirmąjį savo Auksinio gaublio apdovanojimą už vaidmenį televizijos seriale „Brideshead Revisited” (1981 m.). 2005 m. Džeremis pasirodė istorinėje miniseriale „Elizabeth I” ir už vaidmenį pelnė Auksinio gaublio bei Emmy apdovanojimus kaip geriausias antro plano aktorius. 20112013 m. jis vaidino istorinės – fantastinės dramos televizijos seriale „Bordžijos“[11]. 2019 m. jis grįžo į televizijos ekranus HBO kanale, vaidindamas herojų seriale „Stebėtojų lyga".

Kilcoe pilis, Korko grafystėje, Airijoje

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1969 m. Džeremis susituokė su Džiulija Hallam, bet judviejų keliai išsiskyrė tais pačiais metais. Tuomet jis „Godspell“ miuzikle sutiko airių aktorę Sinead Cusack ir 1978 m. susituokė. Su ja sukūrė šeimą ir susilaukė dviejų sūnų Maksimiliano ir Samuelio. Maksimilianas yra žymus ir talentingas aktorius, o Samuelis – fotografas[12].

1998 m. jis nusipirko Kilcoe pilį, Korko grafystėje, Airijoje, kurią restauravo už 1 mln. svarų sterlingų[13]. Taip pat turi dar tris namus Dubline, Kauze ir Oksfordšyre[14].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „All Triple Crown Of Acting Winners“
  2. „Faktai, kurių nežinojote apie Jeremy Ironsą“, Delfi.lt, Vasario 6, 2019
  3. Editors, TheFamousPeople.com „Jeremy Irons Biography“, TheFamousPeople.com website, March 7, 2017
  4. By Ruth La Ferla, „Home Is Anywhere Jeremy Irons Drapes His Scarf“, nytimes.com, Dec 7, 2016
  5. By Roslyn Sulcas, „Oscar Winner Jeremy Irons on His Irish Castle and Antiques Obsession“, Introspective magazine, May 6, 2018
  6. Editors, TheFamousPeople.com, „Jeremy Irons Biography“, TheFamousPeople.com website,March 07, 2017
  7. By Tom Foster, „The Five Best Jeremy Irons Movies of his Career“, tvovermind.com, Oct 15, 2019
  8. By Rebecca Flint Marx, Rovi, „Jeremy Irons Biography“, Fandango
  9. Laura Blynaitė, „Jeremy Irons“, Visuotinė lietuvių enciklopedija, Lapkričio 19, 2018
  10. By brusty1, „Top 10 Jeremy Irons Films“, Imdb.com, Nov 19, 2016
  11. „Jeremy Irons On Stage – Theatre Credits, Bio and Tickets“
  12. By Fabiosa, „'Marriage Is Hard': Jeremy Irons & Sinead Cusack Celebrated 40th Marriage Anniversary This Year“ Archyvuota kopija 2019-12-15 iš Wayback Machine projekto., Dec 5, 2018
  13. Stars Lifestyles, „Jeremy Irons' 15th Century Irish Castle Tour | Kilcoe Castle, Ireland | Celebrity House“, youtube.com, Oct 5, 2017
  14. Biography.com Editors, A&E Television Networks „Jeremy Irons Biography“ Archyvuota kopija 2019-12-15 iš Wayback Machine projekto., LiveBiography.com, Feb 15, 2019

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]