Jelena Nikolajeva

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jelena Nikolajeva
Gimimo vardas Елена Андреевна Николаева
Visas vardas Елена Андреевна Николаева
Gimė 1983 m. vasario 9 d. (41 metai)
Maskva, RTFSR
Gyven. vieta nežinoma
Tautybė Rusė
Pilietybė Rusija
Sritis Teatras, kinas, TV
Pareigos Aktorė

Jelena Nikolajeva (rus. Елена Николаева, g. 1983 m. vasario 9 d., Maskvoje) – Rusijos aktorė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1998 m. baigė I. A. Moisejevo baleto mokyklą-studiją. 2006 m. baigė GITIS (O. L. Kudriašovo kursas).

Vaidino pagrindinius vaidmenis spektakliuose „Švediškas mačas“, „Figaro. Vienos dienos įvykiai“, „Elektra“, „Meilužės“ ir kiti. Teatro kritikė Oksana Kušliajeva rašė: „Elektra Jelena Nikolajeva, atrodo, yra tragiška herojė. Pikta, bjauri, stipri, ji muša šiame plastikiniame narve, įnirtingai užkalbina, šaukia į dangų. Nikolajevos aistringai, su deramu tragišku patosu ištartas Euripido tekstas, jos monotoniškas nešvarių vyriškų marškinėlių plovimas, įvedimas į transą – visa tai primena heroję, kurią galima pamatyti „pažangiame“ tragedijos pastatyme, kur režisieriai įvairiomis šiuolaikinėmis priemonėmis bando prasiveržti į neracionalią sferą“.

Kritikai labai palankiai įvertino jos Brigitos vaidmenį spektaklyje „Meilužės“.

Nuo 2003 m. vaidino filmuose. Atliko pagrindinius vaidmenis filmuose „Pavasario skambučio istorija“, „Mergaitė“, „Aistros fonograma“, „Kvankos“, „Salos“ ir TV serialuose „Plunksnas ir kardas“, „Aš“ grįšiu“, „Mano antroji pusė“, „Froido metodas“, „Dvi žiemos ir trys vasaros“, „Mamytės“, „Vestuvės ir skyrybos“, „Miša viską gadina“.[1]

2008 m. II tarptautiniame Andrejaus Tarkovskio kino festivalyje „Veidrodis“ ji gavo specialų festivalio prezidento prizą už filmą „Mergaitė“.

2010 m. XVIII tarptautiniame kino aktorių festivalyje „Žvaigždynas“ ji gavo žiūrovų apdovanojimą už vaidmenį filme „Aistros fonograma“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]