Jad Vašem

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.


Koordinatės: 31°46′27″ š. pl. 35°10′32″ r. ilg. / 31.77417°š. pl. 35.17556°r. ilg. / 31.77417; 35.17556


Jad Vašem (hebr.יָד וַשֵׁם‏‎) – oficialus Izraelio memorialas holokausto aukoms atminti, įkurtas 1953 m. specialiu Izraelio Parlamento (Kneseto) įsaku. Jad Vašemas yra įkurtas ant Atminimo kalno, vakarinio Hercelio kalno šlaito, 84 metrų (2,638 pėdų) virš jūros lygio, šalia Jeruzalės miško. Memorialas susideda iš 180 dunamų (18.0 hektarų; 44.5-akrų). Kompleksas yra sudarytas iš keleto dalių: holokausto istorijos muziejaus, memorialinių vietų tokių kaip Vaikų memorialas ir Atminimo salė, holokausto meno muziejaus, skulptūrų, lauko atminimo aikštelių, tokių kaip Bendruomenių slėnis, Sinagogos, holokausto mokslinių tyrinėjimų instituto su archyvais, bibliotekos, leidybos namų ir edukacinio centro pavadinto Tarptautine mokykla/institutu holokausto studijoms. Nuo pat Jad Vašem įkūrimo dienos pagrindinis įkūrėjų tikslas buvo išsaugoti katastrofos laikotarpio žydų istoriją; Įamžinti kiekvieną iš šešių milijonų žuvusių žydų asmeninę istoriją ir pripažinti ne žydų kilmės asmenis, kurie asmeniškai rizikavo savo gyvybe be jokio materialinio ar evangelistinio motyvo ir gelbėjo žydus nuo genocido holokausto metu. Izraelio valstybė šiuos asmenis pripažino Pasaulio Tautų Teisuoliais ir apdovanojo. Jad Vašem Pasaulio Tautų Teisuolių sode kiekvienam teisuoliui yra pasodintas medis. Po Raudų Sienos, Jad Vašem yra antra turistų lankomiausia vieta Izraelyje. Įėjimas į šį muziejų yra nemokamas ir jis sulaukia apie vieno milijono lankytojų kasmet.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas „Jad Vašem“ yra eilutė iš Izaijo knygos (Isaiah 56:6). Holokausto memorialas gavo Jad Vašem vardą, nes jis išreiškia idėją sukurti vieną vietą, kuri rinktų ir įamžintų visus žydų aukų vardus, nes daugelis neturi nieko, net antkapio, kur būtų įamžinti aukų vardai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Idėja įsteigti memorialą istorinėje žydų tėvynėje žydų aukoms žuvusioms Nacių vykdyto holokausto metu per Antrą Pasaulinį karą atminti buvo atsakas į masines žydų žudynes nacių okupuotose šalyse. Mordehajus Šenhavis, Mišmar Haemek kibuco gyventojas, pasiūlė pirmą kartą įsteigti muziejų 1942 metais Žydų Nacionalinio Fondo susitikime. 1945 metais planas kaip įsteigti muziejų buvo aptartas detaliau Sionistų susitikime Londone. Buvo sukurta laikinoji Sionistų lyderių valdyba, kurioje dalyvavo Davidas Remeza kaip organizacijos pirmininkas, Šloma Zakmanas Šragai, Baruhas Zukermanas ir Šenhavi. 1946 metų vasario mėnesį Jad Vašem atidarė ofisą Jeruzalėje ir keletą filialų Tel Avive. Tų pačių metų birželį sušaukė savo pirmąją plenarinę sesiją. 1947 m. liepos mėnesį įvyko pirmoji holokausto tyrinėjimo konferencija, Jeruzalės Hebrajų universitete, bet įsiplieskęs 1948 m. Izraelio nepriklausomybės karas sustabdė kūrimo procesą dvejiems metams. 1953 m. Knesetas, Izraelio parlamentas, vienbalsiai priėmė Jad Vašem įstatymą, įsteigdamas Kankinių ir Herojų Atminimo organizaciją.

Jad Vašem muziejaus padėtis vakarinėje Hercelio kalno dalyje neatsitiktinė. Teritorijoja padalinta į keletą svarbių istorinių asociacijų, buvo pasirinkta išreikšti ir perduoti simbolinę žinutę apie „atgimimą“ po sunaikinimo. Skirtingai nuo holokausto salės, kuri įkurta1948 metais ant Sijono kalno. Vėlesnio muziejaus sienos yra liniuotos akmeninėmis plokštėmis, kurios simbolizuoja daugiau kaip 2,000 žydų bendruomenių sunaikintų holokausto metu, taip pat vaizduoja holokaustą kaip „mirties ir naikinimo“ tęsinį, kurį teko iškęsti žydams per visą tautos istoriją.

Naujasis Jad Vašem muziejus buvo suprojektuotas Izraelio – Kanados architekto Mozės Šefderio, kuris pakeitė jau 30 metų gyvavusią parodą. Tai yra 100 milijonų dolerių vertės, dešimtmetį trukusio projekto kulminacija.

2008 m. Rabinas Israelis Meir Lau buvo paskirtas Jad Vašemo pirmininku pakeisti Tommy Lapidą.

Tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jad Vašem svarbiausi tikslai yra švietimas, moksliniai tyrimai, dokumentacija ir holokausto aukų įamžinimas. Jad Vašem organizuoja profesinio tobulėjimo kursus pedagogams tiek Izraelyje, tiek už jo ribų; plėtoja ir tobulina skirtingų amžių grupėms tinkančias studijų programas, mokymo programas ir mokymo medžiagą Izraelio ir užsienio šalių mokiniams, siekiant išmokyti įvairaus amžiaus asmenis visame pasaulyje apie holokaustą. Muziejus taip pat rengia holokausto parodas, renka holokausto aukų vardus; renka aukų nuotraukas, dokumentus ir artefaktus, taip pat renka liudijimų lapus įamžinančius holokausto aukas. Jad Vašem siekia įamžinti šešių milijonų žydų žuvusių holokausto metu atminimą bei įamžinti žydų bendruomenes sunaikintas karo metu. Muziejus taip pat organizuoja atminimo ceremonijas ir minėjimus; palaiko holokausto mokslinių tyrimų projektus, plėtoja ir koordinuoja simpoziumus, seminarus ir tarptautines konferencijas. Leidžia mokslinio tyrinėjimo darbus, memuarus, dokumentus, albumus ir dienoraščius susijusius su holokaustu. Jad Vašem taip pat apdovanoja ne žydų kilmės asmenis rizikavusius savo gyvybe ir gelbėjusius žydus holokausto metu.

Jad Vašemo Tarptautinė mokykla/institutas holokausto tyrimams, buvo įkurta 1993 metais. Ji siūlo ekskursijas su gidais ir seminarus moksleiviams ir pedagogams, taip pat plėtoja mokymo būdus naudojamus klasėse. Jad Vašem moko 10,000 vietinių ir užsienio mokytojų kasmet. Organizacija turi internetinį saitą, kuris veikia daugybe kalbų, tarp jų ir lietuvių. 2013 metais Jad Vašem pradėjo projektą/kompaniją arabų kalba siekiantį išpopuliarinti muziejaus internetinį puslapį, kuris pasiekė apie 2.4 milijonų arabų kalba kalbančių žmonių visame pasaulyje ir internetinio saito lankomumas sutrigubėjo.

Muziejus[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1957 metais buvo atidarytas Jad Vašem muziejus. Didžiausias dėmesys buvo sutelktas ties eksponatais menančiais Varšuvos geto žydų pasipriešinimą, Sobiboro ir Treblinkos koncentracijos stovyklų sukilimus ir holokaustą išgyvenusių žydų kovą siekiant atvykti į Izraelį.

1993 metais pradėtas planuoti didesnis, labiau technologiškai pažangus muziejus, kuris turėtų pakeisti senąjį. Naująjį pastatą suprojektavo Kanados-Izraelio architektas Moshe Safdie. Pastatas sudarytas iš ilgo koridoriaus sujungto su 10 šalių. Kiekviena jų yra skirta skirtingui holokausto perijodui atminti. Muziejus pristato 90 holokausto aukų ir holokaustą išgyvenusių aukų asmeninių istorijų, apie 2,500 asmeninių daiktų, kuriuos paaukojo holokaustą išgyvenę žmonės ir kiti. Senosios ekspozicijos sutelktos ties antisemitizmo ir nacizmo kilimu, pakeistos holokausto aukų istorijas menančiais eksponatais. Muziejaus kuratorius ir pirmininkas Avner Shalev teigia, kad naujo muziejaus vizitas yra tarsi žvilgsnis į žuvusių žmonių akis. Tai nebuvo šešių milijonų aukų žmogžudystė, tai buvo šašių milijonų asmenybių žmogžudystė.

2005 metų kovo 15 dieną buvo atidarytas naujas muziejus dalyvaujant 40 šalių lyderių delegacijoms ir buvusiam JT generaliniui sekretoriuj Kofiui Ananui. Tuometinis Izraelio prezidentas Moshe Katzav teigė, kad Jad Vašem tarnauja “ kaip kelrodis visai žmonijai, kuris perspėja koks menkas atstumas tarp neapykantos ir nužudymo, tarp rasizmo ir genocido ".

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moshe Safdie suprojektuotas muziejus yra suformuotas kaip trikampis betonas –prizmė, kuris apšviestas 200 metrų ilgio stoglangiais. Lankytojai šiuo keliu lanko požemines galerijas, kurios išsišakoja nuo pagrindinės salės. Lankytojai yra nukreipiami į galerijas pasitelkiant specialius perėjimus.

Vardų salė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vardų salė yra memorialas skirtas 6 milijonams žydų žuvusių holokausto metu atminimui. Pagrindinė salė yra suformuota iš dviejų kūgių: vieno 10 metrų aukščio kabančiu ir kitu iškastu žemėje ir pripildytu vandeniu. Viršutiniame kūgyje yra įamžinta 600 holokausto aukų fotografijų ir aukų liudijimų fragmentų, kurie atsispindi antro kūgio apčioje esančiame vandenyje, atminant aukas, kurių vardai išliko iki šiol nežinomi. Aplink platformą yra apskritimo formos saugykla, talpinanti apie 2.2 milijonų liudijimų surinktų iki šiol, paliekant neužpildytos vietos tiems, kurie dar bus pateikti ateityje. Iki 1950 metų Jad Vašem surinko apie 110,000 audio, video ir rašytinių liudijimų iš holokaustą išgyvenusių aukų. Dauguma holokaustą išgyvenusių žydų yra pagyvenusio amžiaus todėl programa į tai atsižvelgia ir lanko aukas namie tam, kad įrašytų interviu. Muziejuje taip pat yra paieškų salė, kurioje yra kompiuterizuota paieškų bazė, kuria gali naudotis lankytojai tam, kad atliktų tiesiogines holokausto aukų vardų paieškas.

Pasaulio Tautų Teisuoliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena iš Jad Vašem užduočių yra apdovanoti ne žydų kilmės asmenis, kurie rizikavo savo gyvybėmis, laisve ar pozicijomis, tam kad išgelbėtų žydus holokausto metu. Tam buvo įsteigta speciali nepriklausoma komisija vadovaujama aukščiausio teismo teisėjo, baigusio savo kadenciją Aukščiausiame teisme. Komisija yra sudaryta iš įvairių žmonių: istorikų, visuomenės veikėjų, teisininkų, holokaustą išgyvenusių aukų. Jie egzaminuoja ir tikrina kiekvieną atvejį ar jis atitinka tikslius kriterijus, reikalavimus ir taisykles. Pasaulio Tautų Teisuoliams yra įteikiamas garbės sertifikatas ir medalis, o jų vardai yra įamžinami Pasaulio Tautų Teisuolių sode, Atminimo kalne, Jad Vašem, kur kiekvienam iš jų yra pasodinamas medelis. Tai tebesitęsiantis projektas, kuris tęsis kol bus pateikiami prašymai pagrįsti liudijimais ir dokumentais. 2011metais 555 asmenys buvo pripažinti Pasaulio Tautų Teisuoliais, o 2011metais daugiau nei 24,300.

Meno galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jad Vašem pristato didžiausią pasaulyje meno kolekciją, kurią sukūrė žydai ir kitos nacių okupacijos aukos 1933–1945 metais. Vyriausioji Jad Vašem meno kuratorė Yehudit Shendar prižiūri 10,000 kūrinių kolekciją, kurią kasmet papildo 300 naujų eksponatų, daugumą iš jų aukoja holokaustą išgyvenusių aukų šeimos arba jie yra atrasti senose palėpėse. Tarp eksponatų yra Alexander Bogen, Alice Lok Cahana, Samuelio Bako ir Felix Nussbaum darbai.

Apdovanojimai, kuriuos suteikia Jad Vašem[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yad Vašem suteikia šiuos knygų apdovanojimus:

  • Jad Vašem apdovanojimas vaikų holokausto literatūrai
  • Jad Vašem Tarptautinės knygos apdovanojimas už holokausto tyrinėjimus. Prizas įsteigtas 2011 metais Abrahamo Meir Schwartzbaumo, holokaustą isgyvenusiam, jo šeimos nariams nužudytiems holokausto metu atminimui ir garbei. Apdovanojimas skiriamas kasmet už mokslinius tyrimus ir rašybą holokausto tema.

• Sussman apdovanojimas už Shoah (holokausto) tapybos darbus. • Kasmetinis Buchmano Fondo atminimo prizas rašytojams ir mokslininkams už su holokaustu susijusius darbus. Asmenys gavę apdovanojimą:

    • 2007: Hanoch Bartov už „Beyond the Horizon, Across the Street“
    • 2007: Shlomo Aharonson už „Hitler, the Allies and the Jews“
    • Anksčiau prizą yra gavę: Aharon Applefeld, Alona Frankel (2005), Ida Fink, Dina Porat, Lizzie Doron, Amir Gottfreund, Itamar Levin.

Apdovanojimai, kuriais apdovanotas Jad Vašem[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1973, the Pinkas HaKehilot (Žydų bendruomenių enciklopedija), Jad Vašem projektas, kuris buvo apdovanotas Izraelio prizu už indėlį visuomenei ir šaliai.
  • 2003, Jad Vašem buvo apdovanotas Izraelio prizu už indėlį visuomenei ir šaliai.
  • 2007, Jad Vašem gavo Austrijos princo apdovanojimą už santarvę.
  • 2007, Jad Vašem pirminikas Avner Shalev buvo apdovanotas Légion d’honneur už išskirtinį darbą siekiant įamžinti holokausto atminimą visame pasaulyje. Prizą įteikė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy Eliziejaus rūmuose.
  • 2011, Jad Vašem pirmininkas Avner Shalev gavo Jeruzalės miesto prestižinį apdovanojimą už jo visuomeninę veiklą Jeruzalei, Izraelio sostinės gerovei.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]