Yisroel Salanter

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Izraelis Salanteris)
Yisroel Salanter
Gimė 1810 m. lapkričio 3 d.
Žagarė, Rusijos imperija
Mirė 1883 m. vasario 2 d. (72 metai)
Karaliaučius, Vokietijos imperija
Veikla Rabinas, mokytojas.

Izraelis Salanteris (1810 m. lapkričio 3 d. Žagarėje, Rusijos imperija – 1883 m. vasario 2 d. Karaliaučiuje, Vokietijos imperija) – rabinas, mokytojas, Vilijampolės ješivos ir Musarų judėjimo įkūrėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1810 m. lapkričio 3 d. Žagarėje, kaip Izraelis Lipkinas. Jo tėvas buvo Žagarės rabinas. Jau ankstyvoje jaunystėje išsiskyrė ypatingais gabumais, 10–ies metų miestelio sinagogoje skaitė pamokslą. Tėvas jį nusiuntė studijuoti pas garsius rabinus Cvi Hiršą Broidą ir Zundel Salant į Salantus, taip atsirado ir pravardė Salanteris. 18401849 Salanteris gyveno Vilniuje, vadovavo Ramailės ješivai ir pradėjo propaguoti Musarų judėjimo (hebr. – dorovė) idėjas. 1848 m. Vilniuje buvo įkurta pirmoji carinėje Rusijoje valdiška Vilniaus rabinų mokykla ir mokytojų seminarija.

Salanteris atsisakė dirbti joje ir 1849 m. persikėlė į Kauną. Persikėlęs į Kauną subūrė jaunimo grupę, kuri studijavo Talmudą ir Musar literatūrą pagal jo metodus. 1857 m. Salanteris išvyko į Rytų Prūsiją, kur buvo daug musar šalininkų, gyveno daugiausia Karaliaučiuje kur ir mirė 1883 m. vasario 2 dieną. Palaidotas Karaliaučiuje, 2001 metais buvo atrastas jo kapas ir atidengta paminklinė lenta.[1]

Salanterio sūnus Lipmanas Lipkinas turėjo ypatingų matematikos gabumų, savarankiškai studijavo aukštąją matematiką, be tėvo paramos ir prieš jo valią studijavo Vokietijoje, 19–os metų Jenos universitete apgynė disertaciją ir, nors silpnai mokėjo rusų kalbą, buvo priimtas į Sankt Peterburgo universitetą, tačiau susirgo ir 22 metų mirė.[2]

Mokymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Salanteris suprato, kad valdiškas mokymas ir Haskalos idėjos kelia didelį pavojų tradicinei religinei žydų gyvensenai, kuri carinėje Rusijoje dar buvo pakankamai gaji. Jis siekė atgaivinti tradicinę žydų gyvenseną, skiepijo įsisąmonintą asmeninę atsakomybę už kiekvieną savo veiksmą. Švietėjų raginimui „Pažink pasaulį“ Salanteris priešpriešino šūkį „Pažink tai, kas žydiška, pažink pats save“. Pasak jo, senieji mokytojai sakydavę: „Pažink Torą“, chasidai – „Pažink Dievą“, o jis ragino: „Pažink pats save, tobulinkis!“ Talmudo studijavimas, religinė savimonė, aukšta dorovė ir atgaila turėjo padėti įveikti tradicinės gyvensenos rutiniškumą, tapti atsakingais ir sąmoningais judėjais. Salanterio idėjos turėjo daug sekėjų Lietuvoje, Baltarusijoje, taip pat Lenkijoje, Ukrainoje ir kitur. Nors Musar netapo labai plačiu sąjūdžiu, jis buvo svarbus judaizmo „lietuviško varianto“ reiškinys. Svarbiausias Musar – Toros etikos – mokymo centras buvo Kauno Vilijampolės (Slabados) ješiva, kurią Salanterio skatinamas ir padedamas įsteigė ir apie 50 metų vadovavo rabinas Natanas Cvi Finkelis (1849 – 1927).[3] Daugelio ješivų studijų programos buvo paveiktos musar idėjų, o Kelmės, Telšių ješivos ištisai jomis vadovavosi. Savo radikalumu skleidžiant musar idėjas pasižymėjo Salanterio mokinio Josefo Goroveco vadovaujama ješiva. Studijuojant judaizmą musar akcentavo pirmiausia etinį jo turinį, stengėsi įveikti žmoguje blogį, dvasiškai jį apvalyti.

Darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Sepher Mesilath Jescharim (1858)
  • Imre bina (1878)
  • Ez peri (1880)
  • Ewen Jisroel (1883)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Etkes, Immanuel. Rabbi Israel Salanter and the Musar Movement. Jewish Publication Society. ISBN 0-8276-0438-6.
  • Finkelman S. The story of Reb Yisrael Salanter; the legendary founder of the musar movement. New York, New York: Mesorah Publications, . ISBN 0-89906-798-0.
  • Goldberg, Hillel. Israel Salanter, text, structure, idea: the ethics and theology of an early psychologist of the unconscious. KTAV Publishing House. ISBN 0-87068-709-3.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]