Ištarės vartai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištarės vartai
Menininkas
Metai apie 575 m. pr. m. e.
Meno kryptis
Medžiagos, technika degtų ir glazūruotų
plytų vartai
Matmenys 14,75 m aukščio,
26,41 m pločio,
4,38 m gylio
(rekonstrukcija)[1]
Miestas (vieta) Berlynas, Vokietija Vokietija
Muziejus Pergamo muziejus

Ištarės vartai – senovės Babilono miesto Tarpupyje vartai. Tai buvo vieneri iš aštuonių Babilono vartų ir patys prabangiausi. Archeologų atrasti ir dalimi atstatyti Pergamo muziejuje Berlyne.

Apie vartus[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ištarės vartai pastatyti apie 575 m. pr. m. e. Babilone karaliaus Nabuchodonosaro II valdymo metu. Tai buvo ištaigingiausi iš 8 miesto vartų. Visi Babilono vartai buvo pavadinti dievų vardais, šie skirti deivei Ištarei. Jie vedė į miesto pagrindinę gatvę ir į karaliaus rūmus. Vartai buvo pastatyti iš degtų plytų, jų išorė dengta glazūruotomis plytelėmis. Vartai iš išorės buvo mėlyni su pavaizduotais jaučiais ir drakonais. Manoma, kad juose buvo pavaizduoti 575 gyvūnai trylikoje eilių, tačiau ne visi jie buvo matomi vienu metu, nes kelio lygis kelis kartus buvo paaukštintas.[2] Išorei naudotos mėlynos, baltos, rudos ir geltonos spalvų glazūruotos plytelės. Ištarės vartai buvo vidiniai miesto, dvigubi su projekciniais bokštais, atitinkantys dvigubą miesto sieną. Prieš vartus tęsėsi 20 m pločio Procesijų kelias, jungęs vartus su šventykla, skirta Naujųjų metų šventimui. Šis kelias buvo dekoruotas panašiai kaip vartai, tik su liūtų vaizdais. Šio kelio atšaka vedė į karaliaus rūmus („Pietinius rūmus“).[3]

1899 m. vokiečių archeologinė grupė, vadovaujama Robert Johann Koldewey ir finansuota Berlyno muziejų bei Vokietijos orientalistų draugijos, pradėjo kasinėjimus buvusio Babilono miesto vietoje (dab. Irake). Jie dirbo iki Pirmojo pasaulinio karo metų ir siuntė rastas miesto liekanas į Berlyną. Iš 120 Procesijų kelio liūtų atvaizdų vokiečiai išgabeno 118.[4] Berlyne iš atvežtų liekanų buvo atstatyti Ištarės vartų vidiniai vartai ir Procesijų kelio dekoracijos. Muziejuje rekonstruoto Procesijų kelio plotis tik 8 m, o ilgis 30 m, kai dekoruotos kelio atkarpos ilgis Babilone siekė 180 m.[5] Ištarės vartai priklauso Berlyno Artimųjų Rytų senovės muziejaus kolekcijai ir eksponuojami Pergamo muziejuje. Vartų ir Procesijų kelio fragmentų yra kituose muziejuose nei Berlyno: Luvre, Stambulo Senovės Rytų, Detroito dailės, Niujorko Metropoliteno, Bostono dailės ir kt. muziejuose.[6] S. Huseino valdymo metu Irake senovės Babilono vietovėje pastatyta vartų replika.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. smb-digital.de
  2. Encyclopaedia Britannica
  3. Dr Gwendolyn Leick. A Dictionary of Ancient Near Eastern Architecture. Routledge, 2002, p. 26
  4. Iraq appeals to Berlin for return of Babylon gate. „The Guardian“, Saturday 4 May 2002
  5. Clyde E. Fant, Mitchell G. Reddish. Lost Treasures of the Bible. Wm. B. Eerdmans Publishing, 2008, p. 202
  6. Clyde E. Fant, Mitchell G. Reddish. Lost Treasures of the Bible. Wm. B. Eerdmans Publishing, 2008, p. 199