Prototipas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Antrojo pasaulinio karo laikų 90 mm prieštankinės savaeigės Kanonenjagdpanzer prototipas Vokietijos Tankų muziejuje
KTM motociklo, negaminto serijiniu būdu, prototipas

Prototipas (angl. prototype; iš πρωτότυπον (prototypon) 'archetipas, originalas', iš πρώτος (protos) 'pirmas' + τύπος (typos) 'įspaudas') – pirmasis egzempliorius, pavyzdys, pagal ką daromi visi vėlesni tokie objektai. Ši sąvoka dažnai naudojama technikoje ir kitur.

Prototipai mašinų ir kitokių įtaisų kūrime[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kuriant naujas sudėtingas mašinas visada aktualus klausimas, ar naujai sukonstruota mašina veiks taip, kaip norima. Tai sužinoma išbandžius pirmąjį pagamintą egzempliorių (prototipą). Prototipo išbandymas leidžia išsiaiškinti esamus konstrukcijos trūkumus ir juos pataisyti gaminant tolesnius egzempliorius.

Prototipų gaminimas paprastai labai brangus, ir kaina dar padidėja, jei aptinkama daug trūkumų, kuriuos pataisius tenka gaminti antrąjį patobulintą prototipą, jį vėl bandyti ir vėl taisyti išlikusius senus trūkumus ir galbūt atsiradusius naujus.

Siekiant atpiginti kūrimą naudojama rapid – prototyping (kitaip dar rapid application development) metodika. Pagal šią metodiką pirmasis prototipas neturi visų reikiamų būsimo objekto techninių ypatybių. Imamas ankstesnės konstrukcijos gaminys, jame įdiegiamos techninės naujovės, kurios, spėjama, kels daugiausia problemų, ir gautas „dalinis prototipas“ išbandomas. Daliniuose prototipuose išbandžius visas technines naujoves daromas tikrasis prototipas, kuriame panaudotos visos reikiamos ir išbandytos naujovės.

Tas prototipas, kuris jau nebeturi konstravimo defektų ir pagal kurį galima pradėti serijinę gamybą dažnai vadinamas modeliu.

Prototipas skiriasi nuo maketo (angl. mockup), kuris parodo tik išorinę formą, dydį ir kitas geometrines savybes, bet neturi funkcijų, susijusių su vidiniais mechanizmais ir kitokiais įtaisais.