Henry Morgan

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Henry Morgan
Henry Morganas
Gimė 1635 m.
Velsas
Mirė 1688 m. rugpjūčio 25 d. (~53 metai)
Jamaika
Veikla garsus Karibų jūros anglų piratas, Jamaikos gubernatorius
Vikiteka Henry Morgan

Henris Morganas (angl. Henry Morgan, 1635 m. − 1688 m. rugpjūčio 25 d.) − britų karinio laivyno admirolas, kaperis ir flibustjeras, Jamaikos gubernatorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

H. Morganas gimė 1635 m. Apie jo vaikystę ir jaunystę žinoma nedaug. 1655 m. jis ėmė vadovauti grupei piratų. Vienas didžiausių jo išpuolių buvo įvykdytas prieš Portobelo uostą, Panamoje. Šis žygis jį padarė labai turtingu piratų vadu.

1670 m. sausio mėnesį H. Morganas su 36 piratų laivais pasiruošė pulti Panamos miestą. Tuo metu Panama buvo laikoma turtingiausiu miestu visame pasaulyje, nes jame ispanai laikė dideles aukso atsargas. Kapitonas su savo kariuomene įplaukė į uostą, sutriuškino laivyną ir sudegino miestą iki pamatų. Jo grobis siekė 400 tūkst. aukso luitų. Praėjus trejiems metams po H. Morgano puolimo, Panamos miestas buvo naujai įkurtas Kasko Viecho rajone, keli kilometrai į pietvakarius nuo senojo miesto sienų. Naujojo miesto teritorija buvo apjuosta masyvia akmenų ir plytų siena, kai kur siekiančią net 14 m aukštį, 3 m plotį bei stebėjimo bokštais kas 75 m. Į miestą buvo patenkama per tris gerai įtvirtintus vartus, įrengtus skirtingose miesto vietose. Ir nors statybos buvusios labai brangios, Panamos miestas daugiau niekada nebuvo užgrobtas.

Vėlesnės aplinkybės piratams susiklostė nepalankiai. Anglija ir Ispanija pasirašė taikos sutartį ir suvienijo jėgas kovoje su piratais. H. Morganas buvo suimtas ir atsidūrė Anglijos kalėjime, bet nelaisvėje praleido nedaug laiko. Kai anglai pradėjo karą su Olandija, pats karalius kreipėsi pagalbos į buvusį piratų vadą ir pasinaudojo jo žiniomis apie Karibų jūros regioną. H. Morganui buvo suteiktas sero titulas ir jis buvo paskirtas Jamaikos gubernatoriumi.

Vienu sėkmingiausiu ir turtingiausiu piratu jam padėjo tapti ne tik itin tikslios žinios apie Karibų jūrą, bet ir sugebėjimas užtikrinti drausmę − piratai nevogė aukso iš savo kapitono. Teigiama, kad H. Morgano turtai iki šiol nėra rasti.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]