Gyvakarų kapinynas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Priešistorinių laikų keramikos iš Gyvakarų kapinyno fragmentai

Gyvakarų kapinynas – III tūkst. pr. m. e. pabaigos – II tūkst. pr. m. e. antros pusės kapinynas Gyvakaruose (Alizavos sen., Kupiškio r.)

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2000 m. gegužės mėn. kasant žvyrą buvo aptiktas griautinis žmogaus kapas su akmeniniu kirviu ir smeigtukas (perlūžęs į dvi dalis, bendras ilgis 12,3 cm). Rugsėjo mėn. rasti kaulai perduoti VU Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedrai, tyrimams. Konstatavus, kad karjere galbūt rastas neolito laikotarpio kapas, buvo organizuota archeologinė ekspedicija išsamesniems tyrimams.  Tyrimų vadovas Povilas Tebelškis, dalyviai Lietuvos istorijos instituto Archeologijos skyriaus bendradarbiai, akmens amžiaus specialistai dr. Tomas Astrauskas ir Džiugas Brazaitis. Tyrimų metu buvo ištirtas 50 m². plotas (2 perkasos).

Pirmoje perkasoje buvo surinktas nemažas kiekis smulkių kaulų, tarp jų ir dantų. Taip pat rasti dar du dirbiniai: titnaginis įtveriamasis kirvukas keturkampe pentimi ir titnaginė skeltė-peilis. Antroje perkasoje kapų ir radinių nerasta.

Unikaliausiu radiniu P. Tebelškis įvardina rastą smeigtuką, pasak jo, tai pirmasis tokio tipo smeigtukas rastas Lietuvos teritorijoje. Artimiausios teritorijos, kuriose buvo rasti panašūs smeigtukai, tai Karaliaučiaus sritis ir Lenkija. Specialiai šiems dirbiniams išnagrinėti skirtame straipsnyje teigiama, kad kapus, kuriuose randama tokių smeigtukų, reikia sieti su Jamnos kultūra. (šią kultūrą archeologė Marija Gimbutienė vadina Kurganų kultūra, kurios sąvoką įvedė 1956 m.) palikimu ir galima datuoti maždaug III tūkst. pr. m. e. antra puse.

Antropologinių tyrimų metu iš surinktų kaulų fragmentų nustatytą, jog kaulai yra vieno asmens, vyro, 45–55 m. amžiaus, apie 174 cm ūgio (ūgis rekonstruotas pagal dešiniojo šlaunikaulio ilgį), vidutinio ar plataus veido dolichokranas. Tokio tipo skeletas būdingas Lietuvos virvelinės keramikos ir laivinių kovos kirvių kultūros žmonėms.

Papildomus žvalgomuosius archeologinius tyrimus 2015 m. atliko archeologas Mantas Daubaras. Jų metu buvo ištirtas 15 m². plotas ir surasta 11 lipdytinės priešistorinių laikų keramikos bei 3 gyvūnų kaulų fragmentų. Šie radiniai nuolatiniam saugojimui atiduoti į Lietuvos Nacionalinį muziejų.

Lokalizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvakarų kapinynas yra Alizavos sen., kairiojo Žvikės upelio kranto žvyruotoje aukštumoje, karjero teritorijoje (oficialiai žvyro karjeras yra privačios nuosavybės sklype adresu Rudikų g. 5, Gyvakarų k.).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Povilas Tebelškis, 2000 m., Vilnius, „Spėjamo Gyvakarų kapinyno (Kupiškio r.) 2000 m. archeologijos žvalgomųjų tyrimų ataskaita“, KPC archyvas, f. 39, Ap. Nr. 1, S. v. Nr. 726.
  • Mantas Daubaras, 2016 m., Vilnius, „Gyvakarų akmens amžiaus kapo radimvietės aplinkos Gyvakarų k., Kupiškio r. sav., 2015 m. žvalgomųjų archeologinių tyrimų ataskaita“.