Gotikinis rokas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gothic rock)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Gotikinis rokas
Stilistinė kilmėPost-punk
Kultūrinė kilmėVėlyvieji 70-ieji, Jungtinė Karalystė
Tipiški instrumentaiVokalasgitarabosinė gitarabūgnaisintezatorius
Išvestiniai žanraiEthereal wave • horror punk • dark rock
Subžanrai
Deathrock
Mišrūs žanrai
Gothabilly • gotikinis metalas

Gotikinis rokas (angl. gothic rock arba goth rock) – aštuntojo dešimtmečio pabaigoje iš pankroko išsivysčiusi „niūriojo roko“ forma. Muzika monotoniška, asketiška, propaguojanti vienatvę, tuštumą, prislėgtumą, mirties laukimą, siaubą, įpinanti mitologinius motyvus. Pavadinimas kilęs iš viduramžių gotikos stiliaus architektūroje.

Gotikinio roko negalima tiesiogiai sieti su gotų subkultūra. Pirmosios gotikinės grupės priklausė punk, post punk, new wave scenai, tačiau ne visi punk ir new wave stiliaus atlikėjai priklausė gotikinei scenai. Šių grupių siejimas su gotų subkultūra gali išprovokuoti aštrius protestus fanų, kurie nėra gotai, bet mėgsta tas grupes. Kai kurios iš šių grupių, tarp jų ir The Sisters of Mercy, nelaikė savęs gotų subkultūros dalimi, nors jų didžiausia fanų dalis yra gotai. Tai, kad gotikinio roko grupės kartais nelaiko savęs gotų subkultūros dalimi, susiję ir su tuo, kad kai gotai susiformavo, kaip atskira subkultūra atsirado ir kitos grupės (kaip „Alien Sex Fiend“), kurios save vadino gotikinėmis, bet labai skyrėsi nuo savo pirmtakų.

Gothic Punk ir Death Rock (1979–1981)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gotikinis rokas atsirado Anglijoje XX a. aštunto dešimtmečio pabaigoje punk stiliui skaidantis į subžanrus.

Kaip ir pankrokui gotikiniam rokui buvo būdinga trijų akordų schema, tačiau jei dauguma punk grupių pabrėžė savo agresyvumą, atvirą roką, tai jaunosioms gotikinėms grupėms buvo labiau būdinga egzistencinė filosofija, romantizmas ir filosofinis nihilizmas.

Įtaką ankstyvajam gotikiniam rokui turėjo glam rock bei vienas žymiausių jo atstovų David Bowie. Tarp pirmųjų gotikinių grupių svarbiausios buvo Bauhaus (iš pradžių vadinosi Bauhaus 1919; jų daina „Bela Lugosi’s dead“ laikoma davusia pradžią gotikiniam rokui), Joy Division, Siouxsie & The Banshees, UK Decay, Southern Death Cult, Sex Gang Children.

Su keliomis išimtimis, kaip Christian Death iš Los Andželo, The Virgin Prunes iš Airijos bei Xmal Deutschland iš Vokietijos, dauguma gotikinio roko grupių buvo iš Didžiosios Britanijos.

1982 metais gotikinis rokas tapo pilnaverte subkultūra. Ne vien dėl spartaus naujų grupių kūrimosi, bet ir naktinio klubo Batcave atidarymo Londone. Šiame klube pradėjo lankytis tokie glam roko atlikėjai kaip David Bowie ir Batcave tapo pagrindiniu gotų klubu. Dėl šio klubo įtakos gotikinei muzikai ankstyvoji punk ir glam roko įtakota gotikinė muzika net vadinta batcave.

1984 m. gotikines grupes pradėjo viešinti ir garsūs Anglijos didžėjai. Taip pat 1982-83 m. Batcave sulaukė daug dėmesio iš britų spaudos ir jis išgarsėjo visoje Anglijoje.

Ankstyvosios gotikinės grupės Amerikoje ir Kanadoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 8-to dešimtmečio pabaigos Kalifornijoje gotikinio punk atitikmuo buvo populiarus Death Rock judėjimas, su tokiomis grupėmis kaip Christian Death, Gun Club, 45 Grave ir kt. Tuo metu, kai Christian Death 1982 m. įrašinėjo savo debiutinį albumą, pagrindinis atlikėjas Rozz Williams žinojo apie gotikinį judėjimą Anglijoje, tačiau jų kūrinių nebuvo girdėjęs. Christian Death greitai tapo populiari Prancūzijoje ir 1984 m. pradėjo koncertinį turą po Europą ir Angliją. Jų kiti du albumai buvo paveikti gotikos, taip pat ir todėl, kad Rozz Williams susidomėjo siurealizmu ir dadaizmu.

Antroji karta (1985–1995)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1983 m. iš gotikinės muzikos pradėjo nykti jos punk šaknys, išsiskirstė daug pirmųjų gotikinių grupių. Didesnę įtaką gotikinei muzikai ėmė daryti hard rock ir psychedelic rock.

Didžiojoje Britanijoje šiame etape gotikinės grupės pasiekė savo populiarumo viršūnę, o subkultūra labiausiai išsiplėtė. 9-ame dešimtmetyje buvo daug tarpusavio maišymosi tarp Europos gotų subkultūros, Death Rock judėjimo ir Naujųjų Romantikų (New Wave) judėjimo.

Apie 1985 metus post punk era atėjo į pabaigą ir pirmosios kartos gotikinės grupės iširo arba pakeitė stilių.

1983-ųjų filmas „Alkis“, kuriame vaidino David Bowie bei pasirodė Bauhaus nariai, galutinai sutvirtino ryšius tarp glam, siaubo, gotikos ir populiariosios muzikos, ryškiai paveikdami antrąją kartą.

Vienu metu naktiniuose klubuose gotai įsitvirtino kartu su industrial stiliumi ir naudojo tas pačias technikas ir tą pačią sintezės įrangą. Vienintelis skirtumas, kad industrial skambesys yra sunkesnis, o gotikos – švelnesnis. Modernioji gotika skamba kaip Naujoji banga, ar synth – pop, o industrial atmaina yra noise muzika arba Musique concrete.

Žymiausios šio laikotarpio gotikinio roko grupės – The Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim, The Mission UK. Debiutinis The Sisters of Mercy albumas First and Last and Always, pasirodęs 1985 metais, sulaukė didelio populiarumo ir iki šiol tebėra laikomas gotikinio roko klasika bei puikiu šio muzikos žanro pavyzdžiu. The Cure taip pat pradėjo kurti savo unikalų gotikinį skambesį. Labiausiai prie gotikinio stiliaus prisidėjo albumai Seventeen Seconds (1980), Faith (1981), Pornography (1982) ir Disintegration (1989).

Trečioji karta – neogotika (1995–2003)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie 1990-uosius gotikinis rokas tarsi pradėjo savo sintezę su industrial stiliumi. Jų atstovai yra Nine Inch Nails ir Razed in Black. Niujorko grupės Type‘O‘Negative ir Pensilvanijos grupės Fields of Aplomb metalinis skambesys ir stilius turi aiškias sąsajas su juodąja magija, fetišizmu ir depresija.

Glam rokas transformavosi į death glam, susijungdamas su vizualiniais gotų kultūros elementais, iškilo tokios grupės kaip Marilyn Manson (susiformavusi kaip Marilyn Manson and the Spooky Kids).

Su Mansono atsiradimu, gotų judėjimas tapo labiau visuotinis ir populiarus JAV ir atnešė iki šiol besitęsiančius debatus „gotiška – negotiška“. Daugybė žmonių, tarp jų ir „tradiciniai“ gotai nepripažino Marilyn Manson ar Mansonites gotais.

Ketvirtoji Karta (nuo 2003)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinė karta dažniausiai skiria dėmesį tamsioms temoms, kaip pasaulinės katastrofos, teroro aktai ir pan. Šie ženklai sukuria ryškų Apokalipsės paveikslą, depresijos ir bejėgiškumo pokūtį, bei smalsumą apie mirtį ir pomirtinį gyvenimą.

Dauguma senųjų gotikinio roko fanų vertina Death rock, kuris įsigalėjo 2003 m., kaip sugrįžtanti mada, perimta iš pačių pirmųjų gotų. Į sceną grįžo vaidyba, suknelės ir kita.

Dar kita gotikinio roko atmaina yra „Tamsusis kabaretas“ (Dark Cabaret), netikėtai pasirodęs scenoje. Cherry Red records ėmėsi leisti senųjų gotikos grupių rinkinius iš naujo.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žymiausia Lietuvos gotikinio roko grupė, susikūrusi dar 1990 m., ir išpopuliarinusi šį muzikos stilių šalyje, yra Siela. Vėliau susikūrė tokios žymesnės grupės kaip Mano Juodoji Sesuo, Xess.

Susiję žanrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alternatyvusis rokas
Alternatyvusis metalas - Britpop muzika - C86 - Studentinis rokas - Dream pop muzika - Gotikinis rokas - Grebo stilius - Purvinasis rokas - Indie pop muzika/Indie rokas - Industrinis rokas - Lo-fi - Madchester - Math rokas - Noise pop muzika - Paisley pogrindinė muzika - Post-punk revival rokas - Post-rokas - Riot Grrrl - Sadcore rokas - Shoegazing rokas - Kosminis rokas - Twee pop muzika
Kita
Grupės - Studentų radijas - Istorija - Lollapalooza