Glikosoma

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Glikosomosląstelių organelės, aptinkamos visuose tripanosomatidžių eilės pirmuonyse, kaip Trypanosoma spp., Leishmania spp., Crithidia spp. Geriausiai yra ištirtos tripanosomų Tripanosoma brucei brucei glikosomos.

1977 m. Opperdoes ir Borst pirmą kartą aprašė devynių fermentų asociaciją į mikrokūnelį, vėliau pavadintą glikosoma. Septyni iš šių fermentų yra glikolizės fermentai: heksokinazė, fosfogliukozės izomerazė, fosfofruktokinazė, aldolazė, triozių fosfatų izomerazė, gliceraldehido fosfato dehidrogenazė ir fosfoglicerato kinazė. Tuo tarpu kiti du fermentai – glicerolio kinazė ir glicerolio-3-fosfato dehidrogenazė – yra tiesiogiai susiję su glicerolio apykaita.

Glikosomos yra sferiniai mikrokūneliai, kurių diametras 100–300 nm. Dalelę gaubia dvisluoksnė lipidinė membrana, kuri atskiria glikosomos užpildą nuo citozolio. Viena kraujo formos tripanosomos ląstelė turi apie 230 glikosomų, kas sudaro 2,4-9 % bendro ląstelės tūrio. Prociklinės tripanosomos T. brucei ląstelė turi apie 50 glikosomų. 90 % kraujo formos tripanosomos T. brucei glikosomos baltymų yra glikolizės fermentai. 30 % glikosomos baltymų surišti su jos membrana, tuo tarpu kiti 70 % baltymų išsidėstę užpilde. Glikosomose yra 20-30 % visų glikolizės tarpinių metabolitų kiekio, ir glikolizė šiose organelėse vyksta bent penkis kartus sparčiau, nei citozolyje. Glikosomai reikalingi metabolitai pernešami pro jos membraną naudojant ABC pernašos sistemą, o produktai pernešami pro membraną sekrecijos būdu.

Gliukozės metabolizmas tripanosomatidžių glikosomose skiriasi nuo glikolizės kituose eukariotuose šiais bruožais:

  1. Glikolizės reakcijos vyksta atskirose ląstelių organelėse.
  2. Nėra laktato dehidrogenazės, todėl aerobiozėje piruvatas yra vienintelis iš ląstelės šalinamas produktas.
  3. Anaerobinėmis sąlygomis gliukozė verčiama į lygius piruvato ir glicerolio, kurie pašalinami iš ląstelės, kiekius.
  4. Glikolizė reguliuojama kitaip.

Glikolizės fermentus koduojantys genai išsidėstę branduoliniame genome. Glikosomų fermentus sintetina laisvai citozolyje išsibarsčiusios polisomos. Glikosomų baltymų gyvavimo pusamžis yra 30–60 min.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]