Fonai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Fonai
Fonai garbina fetišus (1912 m.)
Fonai garbina fetišus (1912 m.)
Gyventojų skaičius >3,5 mln.
Populiacija šalyse Beninas, Nigerija
Kalba (-os) fonų
Religijos vudu, krikščionybė
Giminingos etninės grupės adžiai, eve, dženai, jorubai
Vikiteka: Fonai

Fonai (Fon nu) – Afrikos tauta, gyvenanti Gvinėjos įlankos pakrantės regione, daugiausia pietų Benine ir pietvakarių Nigerijoje. Populiacija >3,5 mln. žmonių. Kalba fonų kalba, priklausančia Nigerio-Kongo kalbų šeimai.

Didelė dalis tikinčiųjų formaliai yra krikščionys (katalikai, metodistai, Suvienytosios Afrikos bažnyčios nariai), tačiau plačiai paplitę vietiniai tikėjimai ir maginės praktikos (vudu). Fonų tikėjimas politeistinis, svarbiausia dievybė – Nana Buluku. Fonų kultūroje praktikuojama poligamija, skyrybos, šeimos linija vedama pagal tėvą. Svarbūs laidojimų ritualai su kelias dienas trunkančiais šokiais, grojimu būgnais. Verčiasi daugiausia žemės ūkiu, gyvulių auginimu, dabar daug kas dirba plantacijose, verčiasi prekyba, dirba miestuose.

Fonų fetišas

Fonai save kildina iš adžių, nuo kurių atsiskyrė XIIXIII a. ir patraukė į rytus. XVI a. jie įkūrė Dahomėjos karalystę su sostine Abomėjuje. Fonai užkariavo visą pietų Beniną ir įsivėlė į karą su jorubais (Ojo karalyste). Daugelį užkariautų jorubų fonai parduodavo kaip vergus europiečiams, todėl daug jorubų pateko į Braziliją, Kubą. Tiesa, daug fonų taip pat kaip vergai pateko į Ameriką, ženkliai prisidėjo prie vudu tradicijų paplitimo Naujajame Pasaulyje.