FIFA (žaidimų serija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
FIFA
Kūrėjas Electronic Arts
Leidėjas EA Sports
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data Kasmet 1993-dabar
Žanras (-ai) Sportas
Režimas Vieno žaidėjo ar kelių žaidėjų
Reitingai PEGI
Platforma Amiga, DOS, N-Gage, 32X, Mega-CD/Sega CD, Master System, Game Gear, Mega Drive/Sega Genesis, Sega Saturn, GameCube, Gizmondo, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, , PlayStation 5, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Super NES, Nintendo 64, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii, Wii U, Nintendo Switch, Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, 3DO Interactive Multiplayer, Microsoft Windows, iOS, Java Platform, Micro Edition, Android, Xbox 360, Xbox, Xbox One, Xbox Series X, Windows Phone, macOS, Zeebo, Stadia
Versija {{{versija}}}
Variklis {{{variklis}}}
Platinimas {{{media}}}
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys {{{kitos dalys}}}
{{{svetainė}}}

FIFA (taip pat žinoma kaip FIFA Football ir FIFA Soccer) – futbolo kompiuterinių žaidimų serija, nuo 1993 m. leidžiama „Electronic Arts“ padalinio „EA Sports“. FIFA serija buvo pirmoji pilnai ir oficialiai licencijuota žaidimų serija. Ją licencijavo FIFA. Paskutiniuose žaidimuose yra visos populiariausios pasaulio futbolo lygos, komandos, stadionai bei žaidėjai. Taip pat žaidimuose yra pagrindiniai futbolo čempionatai – FIFA pasaulio čempionatas, UEFA Europos futbolo čempionatas ir UEFA Čempionų lyga.

Ant kiekvieno žaidimo pakuotės būna populiaraus žaidėjo atvaizdas. Nuo 2006 iki 2012 metų ant viršelių buvo Wayne Rooney, o kitus dvejus metus – Lionel Messi.

FIFA žaidimų serija yra viena perkamiausių pasaulyje – 2010 m. pasaulyje buvo parduota daugiau nei 100 milijonų kopijų.[1] Taip pat FIFA 12 buvo greičiausiai išpirktas sporto žaidimas pasaulyje – per pirmąją išleidimo savaitę buvo nupirkta 3,3 milijono kopijų.[2]

Paskutinis šios serijos leidinys yra FIFA 21, pasirodęs 2020 m.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pats pirmasis serijos žaidimas „FIFA International Soccer“ buvo išleistas 1993 m. Vienas pirmųjų žaidimų FIFA 95 neturėjo didelių galimybių, tiesiog leido žaisti rungtynes su klubų komandomis. Kitų metų žaidimas praplėtė ribas – pirmą kartą žaidimų istorijoje žaidėjai buvo licencijuoti, taip pat sukurti 3D stadionai. Vienas didžiausių patobulinimų įvyko „FIFA: Road to World Cup 98“ žaidime – buvo žymiai pagerinta visos aplinkos ir žaidėjų grafika, įtraukta visa čempionato sistema bei peržiūrėta žaidimo eiga. „FIFA World Cup 98“ buvo pirmasis oficialiai licencijuotas turnyro žaidimas.

Dažnai FIFA yra kritikuojama už tai, jog kasmet padaro tik kosmetinius pakeitimus. Pagrindinė žaidimo konkurentė yra japonų gaminama „Pro Evolution Soccer“. Abi serijos sulaukia daug dėmesio, tačiau sėkmingesnė yra FIFA, auganti kasmet po 23 procentus. Tai yra labiausiai auganti ir pelningiausia žaidimų serija EA kompanijoje.

2012 m. „EA Sports“ pasirašė licencijavimo sutartį su L. Messi, tokiu būdu atitraukiant žaidėją iš „Pro Evolution Soccer“ serijos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]