Dosso Dossi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Jupiteris, Merkurijus ir dorybė“ (apie 1530, Vavelio pilis, Krokuva)

Dosas Dosis (it. Dosso Dossi, tikr. Giovanni di Niccolò de Luteri, apie 1480-90 – 1542) – italų renesanso dailininkas iš Feraros.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Giovanni di Niccolò de Luteri gimė apie 1480-90 m. Tėvas Niccolo di Lutero dirbo Feraros kunigaikščių Estė giminei. Dailininko pravardė kilusi greičiausiai iš to, kad jo šeima turėjo nuosavybės Dosso kaime (galutinis variantas Dosso Dossi nusistovėjo tik XVIII a.). Pirmuosius dailės mokslus, kartu su šiek tiek jaunesniu broliu Batistta Dossi, Dosas išėjo pas Lorenzo Costa Bolonijoje. Manoma, kad Dosas apie 1506 m. buvo Venecijoje, kur praleido apie 5 metus. Joje susipažino su Venecijos dailininkų kūryba, kuri padarys jam įtakos, visų pirma Džordžonės.

1517 m. Dosas ir brolis Batistta dokumentuoti Feraroje, kur pradėjo tarnauti kunigaikščiams Estėms. Greičiausiai Dosas buvo pažįstamas su Rafaelio kūryba (žinomas Rafaelio laiškas Dosui 1520 m.). Feraroje Dosas Dosis sutiko kūrybos įdėjinį draugą - poetą Ariostą. Daugelis Doso Dosio paveikslų traktuojami Ariosto poezijos kontekste, kaip poezijos iliustracijos. Giorgio Vasari vėliau kandžiai parašys, kad Dosas Dosis tapo garsiu labiau dėl to, kad Ariostas skyrė jam eiles, nei dėl savo dailės darbų. Taip pat, Giorgio Vasari mini, kad Dosas su savo broliu Batistta Dossi buvo aršūs konkurentai, o užsakovai to nežinodami kviesdavosi brolius dirbti kartu. Minimi darbai Pezare, kur broliai sukiršino čia dirbusius dailininkus, o pačių kūryba vietos kunigaikščio pilyje pasirodė buvusi tokia prasta, kad kunigaikštis liepė ją nutrinti.

Dosas Dosis mirė 1542 arba 1453 m., prieš tai kelerius metus jau nebetapė. Jo kūryboje, be Džordžonės ir Rafaelio, atsekama Ticiano ir Feraros dailės mokyklos, kaip Kozmė Turos, įtakos. Dailininkas dabar geriausiai žinomas poetiškomis alegorijomis, kuriose suvienijo Feraros dailės tradiciją su Brandžiojo renesanso stilistika.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]