Didriestainis (rusiškas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.

Barōnkos (lietuvių šnekamoji kalba) arba barānkos (slavų šnekamoji kalba) arba dažnai vadinamos bublikais (burbuliukai) – patiekalas, paduodamas tiek parduotuvėse, tiek turguose bei mugėse. Barōnkos yra rytų slavų užkandis, populiarus Rusijoje, Ukrainoje ir Gudijoje. Reikėtų nemaišyti jų su lietuviškais riestainiais. Bublikai, tai mielių, raugintų kviečių tešlos žiedas, kuris prieš kepimą trumpą laiką buvo virtas vandenyje.

Barōnkų rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tokių žiedinių ritinių klasė yra įprasta Rytų Europos virtuvėms.

Ukrainos bublikas yra panašus į žydų bagelį, bet šiek tiek didesnis ir turi platesnę skylę. Paprastai „bublikų“ tankesnė ir gražesnė tekstūra nei bagelių.

Rusų baranka (rusų kalba: баранка; pl. Baranki) yra šiek tiek mažesnė už burbuliuką, bet taip pat ir plonesnė bei sausesnė.

„Suška“ (rusų kalba: сушка; pl. Sushki) yra dar mažesnės ir sausesnės, paprastai apie 5 cm dydžio ir yra kietos.

Rusų ir ukrainiečių kalbomis „bublik“ dažnai naudojamas kaip bendras tokio tipo žiedo formos produktas. Rusų kalba baranka taip pat vartojama kaip panašus bendrinis terminas, o „barankos tipo produktai“ (rusų kalba: бараночные изделия, tr. Baranochnye izdeliya) yra oficialus produkto klasės pavadinimas. Susijęs terminas obarinok (обарінок) arba obvarinok (обварінок) kartais naudojamas kaip „bublik“ arba „barankos“ sinonimas ukrainiečių kalba.

Bublikas arba baranka yra vadinamas abaranak (абаранак) baltarusių kalba.

Lenkų obwarzanek yra daroma su ta pačia technologija kaip bublikas arba baranka, bet labiausiai paplitusi forma, obwarzanek krakowski, turi pintą žiedo formą.

Lietuvių kalba pavadinimas būtų barōnka arba barānka. Riestainiais vadinami kiti gaminiai, nieko bendro neturintys su slaviškais bublikais, barankomis ir „suškomis“.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]