Devonreksas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Devonreksas

Devonreksas (angl. Devon Rex) – trumpaplaukių kačių veislė. Išsiskiria banguotu kailiu. Šios veislės katės panašios į kornrekso veislės kates.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1960 m. Anglijos Devono grafystėje pastebėta katė garbanotu kailiu. Prieš dešimtmetį panaši katė buvo aptikta ir kaimyniniame Kornvalyje – tai buvo kornreksas. Devone atrastas garbanius kryžmintas su kornreksais, nes manyta, jog kailio banguotumą lėmė tapati mutacija. Visgi taip nebuvo.

Kačių augintojai pasiryžo išvesti atskirą veislę ir pavadinti ją Devono grafystės vardu. Devonreksas buvo išvestas mišrinant grynaveisles ir paprastas namines kates. Pirmasis dovonreksas buvo juodas katinas Kerlis, vėliau tapęs šios veislės standartu.

Charakteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai protingos, švelnios, meilios katės. Mėgsta draugiją, nekenčia vienatvės. Paliktos vienos gali susirgti. Labai smalsios, aktyviai domisi aplinka. Išmoksta atnešti numestus daiktus, gali priprasti prie pavadėlio. Mėgsta karstytis ir šokinėti.

Gerai sutaria su kitomis katėmis, šunimis ir vaikais. Nemėgsta draskytis.

Fizinės savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dovonreksas – nedidelė, liauna, raumeninga katė. Krūtinė apvali, kojos gana ilgos. Letenos mažos ir ovalios, uodega ilga, plona, smaili.

Kaklas plonas, skruostikauliai platūs, smakras storas, snukis trumpas. Nosis su įlinkiu. Ausys didelės, plačios prie pagrindo, smailios, apaugusios trumpais plonais plaukeliais. Akys migdolo formos, didelės, įkypos.

Plaukas trumpas, plonas, banguotas. Beveik nesišeria. Kailis truputį šiurkštesnis už kornrekso. Dovonreksai turi ne tik poplaukį, bet ir dengiamuosius plaukus. Ūsai ir antakiai raityti.

Dovonreksai gali būti įvairių spalvų. Dažni juodo ir melsvo vėžlio kiauto piešinio su balta (arba be baltos) spalva. Pasitaiko baltų ir rainų dovonreksų. Akys žalios arba geltonos, dera prie kailio spalvos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Kačių enciklopedija, vert. Danguolė Žalytė. Vilnius: Aktėja, 2002.