Kornreksas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kornreksas

Kornreksas (angl. Cornish Rex) – trumpaplaukių kačių veislė, išsiskirianti neįprastu garbanotu kailiu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kornreksai kilo iš Anglijos. Pirmasis šios veislės kačiukas gimė Kornvalyje 1950 m. Paaiškėjo, kad kačiukas atsirado dėl savaiminės mutacijos. Jo motinos kailis buvo įprastas, tėvas – nežinomas. Veislininkai susidomėjo neįprastu garbanotu kailiu ir nusprendė išvesti naują veislę. Kornreksai išvesti kryžminant namines, britų trumpaplaukes, Siamo ir Rytų trumpaplaukes kates.

Pamažu formavosi du veislės tipai – europietiškasis ir amerikietiškasis. Skiriasi jų kūno sudėjimas ir galvos forma. Amerikietiškojo tipo kornreksas mažesnis ir liesesnis. Kojos ilgesnės. Europietiškasis kornreksas paprastai stambesnis, nosis tiesi.

Charakteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kornreksai draugiški, mėgsta dėmesį ir žmonių draugiją. Kankinasi paliktos vienos. Gerai sutaria su kitomis katėmis ir šunimis. Kornreksų būdas santūrus, ramus, jos beveik nesidrasko.

Labai smalsios katės, protingos ir meilios. Lengvai užmezga pažintis su kiekvienu nepažįstamuoju. Mėgsta žaisti, laipioti.

Kornreksus galima išmokyti atnešti numestus daiktus, pripratinti prie pavadėlio. Visgi šios katės mielai sėdi namuose ir į lauką nesiveržia.

Fizinės savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai maža arba vidutinio didumo, raumeningo kūno ir smulkių kaulų katė. Kojos ilgos, letenėlės mažos ir ovalios. Nugara šiek tiek išsirietusi į viršų. Uodega ilga ir plona, galas šiek tiek smailus.

Galva ovali, ilgis didesnis už plotį. Iš profilio nosis ir smakras sudaro tiesią liniją. Kornreskso nosis ilga: amerikietiškasis kornreksas turi šiek tiek išgaubtą nosį, europietiškojo – nosis tiesi. Ausys didelės, aukštai ant viršugalvio. Akys elipsės formos.

Plaukas trumpas, minkštas ir plonas. Kailis tankiai, tolygiai garbanotas, panašus į skalbimo lentą. Visiškai neturi dengiamųjų plaukų. Ūsai ir antakiai garbanoti.

Kornreksai gali būti įvairių spalvų. Dažniausiai pasitaiko juodos, melsvos su baltais lopais, dryžos bei vėžlio kiauto piešinio. Pasitaiko ir baltų kornreksų. Akys žalios arba geltonos, priklausomai nuo kailio spalvos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Kačių enciklopedija, vert. Danguolė Žalytė. Vilnius: Aktėja, 2002.