Detifosas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Detifoso krioklys

Detifosas (isl. Dettifoss) – krioklys šiaurės Islandijoje, Vatnajokudlio nacionaliniame parke, vienas galingiausių Europoje.

Detifosas yra Kalnų Jokulsau upėje, kuri išteka iš Vatnajokudlio ledyno ir surenka vandenį iš didelio ploto šiaurės Islandijoje. Krioklys yra 100 metrų pločio, vanduo krinta iš 45 metrų aukščio žemyn į Jokulsaugliuvro kanjoną. Tai didžiausias pagal vandens kiekį krioklys Islandijoje. Vidutinis debitas – 193 m³/s. 

Turizmo galimybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Detifosas yra pasiekiamas nauju asfaltuotu keliu nr. 862 ir senesniu žvyrkeliu nr. 864. Vakariniame krioklio krante nėra išplėtotos turizmo infrastruktūros, o dėl vandens purslų jis yra šiek tiek sunkiau matomas. Rytiniame krante yra informacinis stendas, prižiūrimas Vatnajokudlio nacionalinio parko (isl. Vatnajökulsþjóðgarður) darbuotojų. Taip pat prižiūrimas takas į vietas, iš kurių atsiveria geriausi vaizdai į krioklį, bei viešasis tualetas. Detifosas yra Deimantiniame rate, kuris yra populiarus turistų maršrutas aplink Husaviką ir Myvatno ežerą šiaurės Islandijoje.