Delfinai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Delphinidae
Paprastasis delfinas (Delphinus delphis)
Paprastasis delfinas (Delphinus delphis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Banginiai
( Cetacea)

Delfinai – banginių (Cetacea) šeimai priklausantys jūriniai žinduoliai. Yra 17 delfinų genčių ir beveik 40 rūšių.

Dydis svyruoja nuo 1,2 m ilgio Hektoro delfino iki 9,5 m ilgio orkų. Delfinai paplitę visame pasaulyje, daugiausia šelfinėse jūrose. Minta žuvimis ir kalmarais.

Terminas delfinai apima dvi šeimas: delfininius (Delphinidae), dar vadinamus okeaniniais delfinais, ir upinius delfinus (Platanistoidea).

Problemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo kariniuose laivuose naudojamų sonarų delfinai laikinai praranda klausą, atskleidė JAV atliktas tyrimas. Pasak mokslininkų, tai gali paaiškinti, kodėl šie jūrų gyvūnai neretai būna išmetami į sausumą, rašo „Daily Telegraph“.

Delfinai bendrauja naudodami gamtinį sonarą, o kur kas galingesni antvandeninių ir povandeninių karinių laivų sonarai juos baugina ir trikdo, teigia mokslininkai. Tačiau iki šiol išsamių dirbtinių sonarų poveikio delfinų elgesiui tyrimų nebuvo atlikta – daugiausia dėl to, kad specialistams labai sunku gauti įslaptintą informaciją apie karinių laivų judėjimą.

Tuo tarpu laboratoriniai tyrimai, atlikti Havajų universiteto (JAV) Woods Hole okeanografijos institute, atskleidė, kad laivuose naudojami sonarai gali laikinai apkurtinti delfinus ir sukelti nesmarkius jų elgesio pokyčius. Žurnale „Biology Letters“ paskelbtame straipsnyje tyrimo autoriai pažymi, kad kontroliuojamų laboratorinių tyrimų metu buvo įrodyta, jog sonaro signalai „mažų mažiausiai“ laikinai apkurtina delfinus. Mokslininkai taip pat teigia, kad dėl intensyvaus delfinų „švitinimo“ karinių laivų sonarais jie gali išvis prarasti klausą.