Degimo reakcija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Degimo reakcija

Degimo reakcija, arba degimo procesasegzoterminė reakcija kurios metu vyksta degiosios medžiagos oksidacija. Jo išoriniai požymiai yra šilumos ir dažnai šviesos išsiskyrimas. Degimo procesai gali būti dviejų rūšių - ugnis (liepsna) ir rusenimas (beliepsnis degimas). Degimo procesą paprastai lydi dūmai. Galima pažymėti, kad visos vieninių ir sudėtinių medžiagų degimo deguonyje arba ore reakcijos yra oksidacijos reakcijos. Degimo procesais žmonės plačiai naudojasi nuo seniausių laikų. Norint tinkamai reguliuoti degimą ir ekonomiškiausiai deginti kurą, reikia žinoti, kas atsitinka medžiagoms, kai jos dega. Šiuos procesus plačiai nagrinėja chemija.

Vieninių medžiagų degimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jeigu kuras yra vieninė medžiaga, pavyzdžiui, anglis, tai, jai visiškai sudegus, lieka anglies dioksidas:

C + O2 = CO2

Šioje reakcijoje deguonis oksiduoja anglį.

Sudėtinių medžiagų degimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jeigu kuras yra sudėtinė medžiaga arba įvairių medžiagų mišinys, tai degdamos jos taip pat oksiduojasi, ir dažniausiai gaunami tą sudėtinę medžiagą sudarančių elementų oksidai. Sudėtinių medžiagų, vartojamų kurui, pagrindinės sudedamosios dalys yra anglis ir vandenilis, todėl, visiškai joms sudegant, susidaro anglies dioksidas ir vanduo:

CH4 + 2O2 = CO2+2H2O

Valytame skystame ir dujiniame kure nėra mineralinių medžiagų priemaišų, todėl, visiškai jam sudegus, nelieka jokių kietų produktų. Visų rūšių kietajame kure būna nedegių priemaišų, iš kurių, degant kurui, susidaro pelenai arba šlakas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]