Darbėnų kapinių koplyčia

Koordinatės: 56°01′12″š. pl. 21°14′52″r. ilg. / 56.019937°š. pl. 21.24782°r. ilg. / 56.019937; 21.24782
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

56°01′12″š. pl. 21°14′52″r. ilg. / 56.019937°š. pl. 21.24782°r. ilg. / 56.019937; 21.24782

Darbėnų kapinių koplyčia
Savivaldybė Kretingos rajonas
Gyvenvietė Darbėnai
Adresas Palangos g.
Statybinė medžiaga medis
Pastatyta (įrengta) XX a. pr.

Darbėnų kapinių koplyčiaDarbėnų miestelio (Kretingos raj.) kapinių koplyčia, stovinti Palangos gatvėje (kelyje į Šventąją). Ji supama kapų su antkapiniais paminklais ir kryžiais, šalia pagrindinio tako, vedančio nuo pagrindinių vartų į kapinių gilumą. Atidaroma per Visų šventųjų dienos iškilmes maldoms už mirusiuosius.

Koplyčios interjeras

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Darbėnų kapinės skaičiuoja jau 200 metų. XX a. pradžioje čia koplyčią pastatė dailidė ir stalius Juozas Bendikas, kilęs iš Kašučių kaimo. Jos statybai aukojo Darbėnų parapijos tikintieji.

2011 m. atnaujinta ir išsaugota istorinė kapinių koplyčia pagal architekto Juozo Januševičiaus projektą. Buvo nuardytas ir naujomis skiedromis uždengtas stogas, pakeisti lietvamzdžiai, vėjalentės, restauruotos išlikusios detalės. Darbėnų parapijos klebonas Aivaras Pudžiuvelis jau 2009 m. lapkričio 1-ąją atgaivino tradiciją kapinių koplyčioje susirinkti į šv. Mišias už mirusiuosius bei surengti gedulo vėliavų procesiją.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Koplyčiai būdinga Žemaičių krašto sakralinė medinė architektūra. Ant sienos, kairėje prie įėjimo durų, pritvirtinta metalinė plokštelė su įrašu „Liaudies dailės paminklas saugomas valstybės“. Statinys medinis, stačiakampio plano, su trisiene smailėjančia apside. Koplyčia 9 m aukščio, 5,5 m pločio, 9,5 m ilgio. Statinio pagrindinio tūrio dvišlaitis stogas, kartu su apsidės stogu, dengti skiedromis. Tai liaudies meistrų statinys, tačiau šių laikų meistrai įsitikino ypač techniškai padaryta stogo konstrukcija. Ant priekinio fasado kraigo įtaisytas nedidelis stačiakampis bokštelis, ant kurio uždėta šalmo pavidalo smailė su kaltiniu kryžiumi. Lauko sienų apdailai panaudotos medinės lentos, sukaltos vertikaliai, su antlenčiais. Priekinės sienos viduryje įstatytos dvivėrės stačiakampės durys. Šoninių fasadų sienose įrengta po du arkinius langus, priekinėse šių sienų dalyse – po rombo formos švieslangį.

Virš įėjimo durų, ant sąramos, įrengtas pusapvalis, ornamentu puoštas imitacinis švieslangis. Priekinio fasado trikampį frontoną pagyvina jo centre įtaisytas trikampis švieslangis. Frontono viršuje išsiskiria ryškiaspalvis stilizuoto augalinio motyvo ornamentas, sudėtas iš pjaustytų lentelių.

Koplyčioje yra nedidelis savitas medinis altorius su priešais įrengta medine ažūrine sienele. Panašiai atitvertas virš įėjimo durų įrengtas vargonų choras. Senieji gyventojai mena prieš maždaug 50 metų koplyčioje buvus ir vargonus.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]