DVS

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

DVS (vok. Deutsche Verkehrsfliegerschule, liet. Vokietijos oro transporto mokykla) – pusiau slapta karinės aviacijos mokymo organizacija, veikusi Veimaro Respublikoje ir Trečiajame Reiche. DVS savo veiklą pradėjo 1925 m. Berlyno pirmeinestyje Štakene (vok. Staaken) 1929 m. jos pagrindinė buveinė buvo perkelta į Broicemo (vok. Broitzem) aerodromą netoli Braunšveigo.[1]

Formaliai DVS buvo komercinės aviacijos pilotų mokykla (vok. Tarnorganisation), tačiau ji taip pat rengė pilotus karo aviacijai, kurią turėti Vokietijai buvo nuždrausta Versalio sutartimi.[2] Šios mokyklos svarba išaugo pirmaisiais NSDAP valdymo metais, kai, pradėjus ginkluotis ir kurti Liuftvafę, jos pilotais tapo DVS absolventai.[3]

Po Vokietijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare 1945 m. gegužės 31 d., okupacinė sąjungininkų administracija specialiu įstatymu uždraudė nacių partiją ir visas jos organizacijas. Šiuo denacifikacijos dekretu, žinomu kaip „penktasis įstatymas“, buvo išformuota ir "Deutsche Verkehrsfliegschule. Jos turtą perėmė okupacinės pajėgos.

Po karo pavadinimais Deutsche Verkehrsfliegerschule, DVS, skirtingose Vakarų Vokietijos vietose veikė keletas skraidymo mokyklų, tačiau jos buvo įkurtos ne kaip ikikarinės DVS tęsinys.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dirk Richhardt, Auswahl und Ausbildung junger Offiziere 1930–1945 Archyvuota kopija 2011-05-22 iš Wayback Machine projekto.
  2. Golden Years of Aviation Archyvuota kopija 2008-12-01 iš Wayback Machine projekto.
  3. „Ernst Sagebiel 1892-1970“. Nuoroda tikrinta 2008-12-11.