Džersi Sitis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Džersis (Naujasis Džersis))
Džersi Sitis
angl. Jersey City
      
Miesto panorama
Laiko juosta: (UTC-5)
------ vasaros: (UTC-4)
Valstybė Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Valstija Naujasis Džersis Naujasis Džersis
Gyventojų (2010) 247 597
Plotas 54,596 km²
Tankumas (2010) 4 535 žm./km²
Altitudė 6 m
Tinklalapis http://www.cityofjerseycity.com
Vikiteka Džersi Sitis

Džersi Sitis (angl. Jersey City) – miestas JAV, Naujojo Džersio valstijos šiaurės rytuose. Hadsono apygardos administracinis centras. 2010 m. JAV gyventojų surašymo duomenimis, mieste gyveno 247 tūkst. žmonių.

Džersi Sitis yra Niujorko metropolinės zonos dalis.[1] Jis išsidėstęs priešais Žemutinį Manhataną, tarp Hadsono upės ir Niujorko Aukštupio įlankos bei Hakensako upės ir Niuarko įlankos. Sujungtas povandeniniu automobilių tuneliu ir keltu linija su Manhatanu.[1]

Džersi Sitis – prekybos uostas, svarbi krovinių gabenimo galinė stotelė ir apdirbamosios pramonės centras, čia susikerta svarbūs geležinkelių maršrutai, uostas turi 18 km kranto liniją. Vystoma naftos perdirbimo, geležinkelių transporto remonto ir kt. pramonės šakos.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinėje Džersi Sičio teritorijoje gyventa vietinių indėnų genčių leni-lenapių (vėliau pavadintų delevarais).[2] Beieškodamas alternatyvaus maršruto link Rytų Azijos, 1609[2] m. čia apsilankė jūrininkas Henris Hadsonas. Vėliau, įsigiję žemę iš vietinių, olandai nesėkmingai bandė vietovėje įkurdinti gyvenvietes. Daugelis jų buvo nusiaubtos vietinių dėl nesutarimų su naujakuriais.

JAV nepriklausomybė karo metu teritorija buvo britų,[2] kurie taip pat kontroliavo ir Niujorką, valdžioje. Po karo šioje vietovėje pradėta formuoti Džersi Sičio pagrindus. Miestas įkurtas 1820 m.

Didžiąją dalį XIXXX a. Džersi Sitis buvo prieplaukos ir gamybos miestelis. Kaip ir Niujorkas, Džersi Sitis buvo vartai į Jungtinės Valstijas daugeliui imigrantų.

Aštuntajame XX a. dešimtmetyje miestą užklupo ekonominis sunkmetis, pasiturintys gyventojai išsikeldino į priemiesčius, išaugo nusikalstamumas, politinė korupcija ir kt. Nuo 1950 iki 1980 m. miestas neteko 75 000 gyventojų, o nuo 1975 iki 1982 m. – 5000 darbo vietų (arba 9 % darbo jėgos).[3] 9-ajame dešimtmetyje pradėta pertvarkyti miesto kranto liniją, kurią anksčiau buvo užėmę geležinkeliai ir fabrikai. Sparti aukštybinių pastatų statyba vėl paskatino gyventojų skaičiaus augimą.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Džersi Sitis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004
  2. 2,0 2,1 2,2 Jersey City. Britannica Online Encyclopedia. Nuoroda tikrinta 2021-06-15.
  3. " A City Whose Time Has Come Again" The New York Times, 2000-04-30.