CouchSurfing

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šalys su daugiau nei 500 registruotų CouchSurfing narių (2011 m. sausio 3 dienai)

CouchSurfing (CS) – tarptautinis tinklas, jungiantis keliautojus ir jų lankomas vietines bendruomenes. CouchSurfing yra didžiausias apsikeitimo svetingumu tinklas pasaulyje su 3 mln. užsiregistravusių narių iš daugiau nei 200 šalių[1].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Idėja sukurti CouchSurfing svečiavimosi turizmo tinklą kilo amerikiečiui studentui Keisiui Fentonui (Casey Fenton). 2000-taisias jis gavo pigų bilietą į Islandiją. Vietoj to, kad kelionės metu apsistotų viešbučiuose, jis išsiuntė apie 1500 elektroninių laiškų Islandijos universiteto studentams kreipdamasis dėl nakvynės ir sulaukė kelių dešimčių kvietimų. 2004-taisias CouchSurfing svetainė jau veikė. Po dvejų metų buvo prarasta dalis svetainės duomenų bazės, todėl Fentonas nusprendė uždaryti tinklą.[2] Tačiau CS bendruomenė nenorėjo jo prarasti, todėl sistema naujų įsitraukusių narių ir visos bendruomenės paramos dėka buvo patobulinta ir atkurta.

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Internetinėje svetainėje nemokamai užsiregistravę dalyviai pateikia informaciją apie save, publikuoja asmenines nuotraukas bei, jei yra galimybė priimti svečius, informuoja apie nakvynės sąlygas savo namuose. Ieškantys kur apsistoti nariai tinkle gali vykdyti paiešką pagal vietą, lytį, amžių, aktyvumą bendruomenėje. Apnakvindinimo trukmė, sąlygos, galimybė gauti namų raktą – visa tai yra svečio ir namų šeimininko susitarimo reikalas. Papildomų mokesčių CS tinklo dalyviams nėra, nebent asmeniškai susitariama dalintis išlaidas, pavyzdžiui, už maistą.

Svečius priimantys yra raginami ne tik parūpinti nakvynę, bet ir pagal galimybę suteikti naudingos informacijos keliautojams: apie viešąjį transportą, lankytinas vietas, renginių vietas.

Interneto tinklas organizuoja bendruomenės renginius: pvz., kasmetinę Berlyno paplūdimio stovyklą, į kurią susirenka per 1000 dalyvių, bei naujametinę Žiemos stovyklą, kuri kasmet organizuojama skirtinguose Europos miestuose.

Saugumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tinkle egzistuoja trys būdai užtikrinti CS narių saugumą ir tarpusavio pasitikėjimą:

  1. asmeniniai atsiliepimai (komentarai), kuriuos vienas kito anketose gali parašyti svečias ir jį apnakvindinęs žmogus;
  2. (neprivaloma) kreditinės kortelės patvirtinimo sistema, pagal kurią įregistruojamas dalyvio vardas bei adresas;
  3. asmens laidavimo (vouch) sistema, pagal kurią tas narys, kuris pats buvo tris kartus šitaip „patvirtintas“ (patys svetainės įkūrėjai buvo pradėję šią laidavimo seką), gali savo ruožtu laiduoti už bet kurį kitą narį, kurį jis sutiko ir kuriuo pasitiki.

Nepaisant visų saugumo priemonių, keliautojams ir svečius priimantiems nariams (ypač narėms) rekomenduojama būti atsargiems. 2009-tais Anglijoje 10-čiai metų buvo nuteistas CS narys Abdelali Nachet už kitos CS narės, turistės iš Hong Kongo, išprievartavimą.[3]

Kiti tinklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

CouchSurfing nebuvo pirmasis panašus projektas, nors ir yra sėkmingiausias. Prie kitų alternatyvių svečiavimosi tinklų taip pat priskiriami: Hospitality Club, BeWelcome, Servas Open Doors, Stay4Free, Global Freeloaders, Pasporta Servo.

Svetainės adresas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. CouchSurfing statistika CS svetainėje Archyvuota kopija 2009-10-15 iš Portuguese Web Archive, 2011.08.21
  2. Fenton, Casey (28 June 2006). „Help! - Innodb and MyISAM accidental DROP DATABASE - 112 tables gone forever?“. forums.mysql.com. Nuoroda tikrinta 29 January 2011.
  3. „Man accused of raping woman he met on couchsurfing.com website“. The Daily Telegraph. 11 August 2009. Nuoroda tikrinta 2 August 2010.