Civilization (kompiuterinis žaidimas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apie žaidimų seriją žr. straipsnį Civilization (serija).
Civilization
Kūrėjas MicroProse
Leidėjas MicroProse
Koei (SNES)
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1991 m. (DOS)
Žanras (-ai) Ėjimų strategija, 4X
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai
Platforma DOS, Windows, Amiga, Macintosh, Atari ST, Sega Saturn, Super NES, PlayStation
Versija
Variklis
Platinimas Diskeliai, CD-ROM
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys Civilization serija

Civilization (liet. Civilizacija) – kompiuterinis žaidimas, 1991 metais sukurtas Sid Meierso iš „MicroProse“ kompanijos, pirmoji Civilization serijos dalis. Jis laikomas pirmuoju ėjimais paremtos strategijos žanro kompiuteriniu žaidimu.

Žaidėjas valdo vieną iš kelių civilizacijų – kinus, rusus, romėnus ar kt., ir turi net kelis kelius į pergalę – nukariauti likusias civilizacijas, žaidimo pabaigoje (2050-aisiais) būti surinkus daugiausiai taškų arba pastatyti erdvėlaivį į Kentauro Alfą. Taškai žaidime duodami už įvairius dalykus, vienas iš ypatingesnių – už kuo ilgesnį taikos laikotarpį. Pats žaidimas labai supaprastintai simuliuoja civilizacijos vystymąsi – yra galimybė statyti miestus, kariauti, vystyti mokslą, miestuose statyti pastatus ir pasaulinius stebuklus, kaip kad Egipto piramidės ar Rodo kolosas. Galima mainytis su kitomis civilizacijomis, kurti karinius aljansus, keisti valdymo formą – despotizmas, monarchija, respublika ir kitos. Kiekviena valdymo forma turi savų privalumų ir trūkumų.

„Civilization“ yra vienas populiariausių visų laikų strateginių žaidimų.[1] 1992 jis laimėjo „Origins“ apdovanojimą už geriausią metų žaidimą strateginių arba karinių žaidimų kategorijoje. 1996 metais „Computer Gaming World“ proginiame leidime buvo išspausdintas „150 geriausių visų laikų žaidimų“ sąrašas, kuriame „Civilization“ įrašyta 1-uoju numeriu.[2]

2010 m. svetainė „GameSpot“ pirmąją Civilization dalį išrinko dešimtu didžiausią įtaką padariusiu vaizdo žaidimu.[3] O kanalas „IGN“ šį žaidimą išrinko ketvirtu visų laikų geriausiu PC žaidimu.[4]

„Civilization“ žaidimas. Stačiakampiai su skaičiais simbolizuoja miestus, pastarieji sujungti keliais ir geležinkeliais.

Buvo sukurtos įvairios nemokamos atviro kodo versijos, kaip kad Freeciv. 1995 išleista CivNet versija buvo praktiškai identiška originaliam žaidimui, tik jau turėjo žaidimo tinkle galimybę.[5]

Vėliau buvo išleisti ir keli komerciniai tęsiniai – „Sid Meier's Civilization II“, „Civilization: Call to Power“, „Sid Meier's Civilization III“, „Sid Meier’s Civilization IV“ ir kiti.

1996 m. šios dalies kopijų visame pasaulyje buvo parduota 850 000.[6] 2001 m. šis skaičius pasiekė vieną milijoną, o 2016 m. skaičiavimais „Civilization“ buvo parduota 1,5 milijonų kopijų.[7] [8]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „The 52 Most Important Video Games“. GamePro. Suarchyvuotas originalas September 13, 2008. Nuoroda tikrinta 2008 m. gegužės 21 d.
  2. 150 Best Games of All Time
  3. „Archived copy“. Suarchyvuota iš originalo June 6, 2013. Nuoroda tikrinta 2013-11-06.{{cite web}}: CS1 priežiūra: archived copy as title (link)
  4. „The Top 25 PC Games of All Time“. IGN. 2000 m. liepos 24 d. Suarchyvuotas originalas June 13, 2002. Nuoroda tikrinta 2008 m. birželio 20 d.
  5. CivNet Review
  6. Campbell, Colin (2016 m. kovo 4 d). „The Man Who Made a Million Empires“. Polygon. Suarchyvuota iš originalo September 23, 2016. Nuoroda tikrinta 2016 m. rugsėjo 22 d.
  7. Wright, Andrew (January 2001). „Call to Power II“. PC Zone (98). pp. 86, 87.
  8. How Bruce Shelley brought a board gamer’s view into designing Civilization