Cigarilė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Deganti cigarilė

Cigarilė (isp. cigarrillo 'mažas cigaras') – trumpas siauras cigaras. Kitaip nei cigaretės, cigarilės yra susuktos ne į popierių, bet į tabako lapą. Cigarilės parduodamos po vieną, pakeliais arba dėžutėmis. Jos kartais gaminamos be filtro. Cigarilės įprastai rūkomos panašiai kaip cigarai, jų dūmai nėra įkvėpiami į plaučius (kaip daroma rūkant cigaretes), ypač, jei cigarilės yra be filtro.

Dažniausiai cigarilę sudaro 3 gramai tabako, jos ilgis – 7,7-11 cm, o skersmuo nuo 5 iki 8 mm. Palyginimui, cigaretėje yra mažiau nei 1 gramas tabako, ji trumpesnė nei 13 cm, siauresnė nei 10 mm.

Cigarilių gamyba dažnai yra automatizuota. Konvejeriniu būdu pagamintos cigarilės yra pigesnės už gamintas rankomis. Cigarilės nėra gaminamos tokiais dideliais kiekiais kaip cigaretės. Cigarų mėgėjai cigariles dažnai laiko žemesnės kokybės produktais. Kadangi cigarilės rūkomos panašiais kiekiais kaip cigaretės (nuo 5 iki 10 per dieną), dažniausiai nėra būtinybės jas laikyti humidoruose.

Europoje cigarilės dar žinomos kaip „Septynių minučių cigaras“. Jos taip vadinamos dėl to, kad cigarilę galima surūkyti per septynias minutes. Taigi, cigarilės pasirenkamos ne tik kaip alternatyva cigaretėms, bet ir tada, kai nėra pakankamai laiko surūkyti cigarą.

Cigarilės dažnai pardavinėjamos ornamentais išpuoštuose skardinėse dėžutėse. Gamintojai teigia, kad tokios dėžutės ne tik apsaugo cigariles nuo sulaužymo, bet ir pagerina jų įvaizdį bei veikia kaip puiki reklamos priemonė skirta tiems žmonėms, kuriems rūpi, kad kiti matytų, ką jie rūko.

Jungtinėse Valstijose populiarios Swisher Sweets, Black and Mild, White Owl, Optimo, Winchester cigarilių rūšys, o Jungtinėje KaralystėjeHamlets, Café Crème. Nebrangios cigarilės dažniau vadinamos tiesiog prekinio ženklo vardu nei terminu cigarilė.

Poveikis sveikatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir kiti tabako produktai, cigarilės kelia jas rūkančių žmonių sveikatai grėsmę. Ant cigarilių, kaip ir ant cigarečių, pakelių yra klijuojami apie poveikį sveikatai įspėjantys lipdukai. Kadangi cigarilių dūmai nėra įkvėpiami į plaučius, cigarilės laikomos sveikesne alternatyva cigaretėms.