Pereiti prie turinio

Kalninė cikada

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Cicadetta montana)
Cicadetta montana
Apsauga: 3(R) – Reta rūšis

Kalninė cikada
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Poklasis: Sparnuotieji
( Pterygota)
Būrys: Straubliuočiai
( Hemiptera)
Pobūris: Cikadiniai
( Cicadomorpha)
Šeima: Tibicinidae
( Tibicinidae)
Pošeimis: Tibicininae
( Tibicininae)
Gentis: Cicadetta
( Cicadetta)
Rūšis: Kalninė cikada
( Cicadetta montana)
Binomas
Cicadetta montana
Scopoli, 1772

Kalninė cikada (Cicadetta montana) – giedančiųjų cikadų (Cicadidae) šeimai priklausantys vabzdžiai. Kartais priskiriami atskirai šeimai – Tibicinidae. Tai vieninteliai šios šeimos cikadų atstovai, o tuo pačiu ir stambiausia cikadinių rūšis aptinkama Lietuvoje.[1]

Kalninės cikados užauga iki 20 mm dydžio, kūnas juodos arba tamsiai pilkos spalvos tik narelių galai gelsvai oranžiniai. Gyvena šiltuose, molinguose pietiniuose šlaituose, apaugusiuose pavieniais krūmais ar medžiais. Kiaušinėlius deda į stiebus ar šaknis. Nimfos ritasi rugsėjo–spalio mėnesiais. Išsiritusios mažytės nimfos įsirausia į žemę ir minta šaknimis (melsvosios melvenės, didžialapių šakių, šermukšnių, drebulių, baltalksnių, klevų ir kt.). Vystosi 4–8 metus. Suaugę vabzdžiai pasirodo gegužės pabaigoje – birželio pradžioje.

Paplitusios vidurio ir pietų Europoje, Kaukaze, Pietų Urale. Šiaurinė arealo dalis driekiasi per Estiją, Suomiją ir Švediją. Lietuvoje labai reta, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

  1. Ferenca, R., Kalninė cikada, Cicadetta montana (Scopoli, 1772). Kn.: Rašomavičius, V. (red.), 2021, Lietuvos raudonoji knyga. Gyvūnai, augalai, grybai. – Vilnius, psl. 109.