Budslavo atlaidai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Budslavo atlaidai
Nematerialusis pasaulio paveldas

Budslavo atlaidai 2008 m.
Vieta Baltarusija
Regionas** ENA
Įrašas 2018
Nuorodos
Nuoroda
Vikiteka: Budslavo atlaidaiVikiteka
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Budslavo atlaidai (blrs. Будслаўскі фэст) – kasmetiniai katalikiški atlaidai, vykstantys Budslavo kaime, Minsko srityje, Baltarusijos šiaurės vakaruose, apie 120 km į šiaurę nuo Minsko. Budslavo Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia yra nacionalinė Dievo Motinos šventovė, turinti Švenčiausios Mergelės Marijos Dangun Ėmimo titulą. Čia gerbiama stebuklingoji Budslavo Dievo Motinos ikona. Baltarusijos globėjos ikona pirmą kartą šaltiniuose paminėta 1613 m. Pagrindinės iškilmės švenčiamos liepos 2 d.

Stebuklingojo Dievo Gimdytojos Marijos paveikslo metiniai atlaidai, vykstantys Budslavo mažojoje bazilikoje, Minsko-Mogiliavo arkivyskupijoje, 2018 m. buvo įrašyti į UNESCO nematerialaus pasaulio paveldo sąrašą.[1]

Budslavo Dievo Motinos ikona

Atlaidai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Budslavo Švč. Mergelės Marijos atlaidai įprastai sutraukia apie 30 tūkst. piligrimų. Atlaiduose vietos arkivyskupas ir svečiai aukoja šv. Mišias iš įvairių kraštų atkeliavusiems piligrimams, vyksta procesija su uždegtomis žvakėmis ir nešama stebuklingojo paveikslo kopija. Po pagrindinių šv. Mišių vyksta eucharistinė procesija.

Nuo XVII a. Baltarusijos tautos globėjos paveikslas garsus dėl daugybės stebuklų, o Budslavo vietovė – kaip menamų Marijos apsireiškimų 1588 m. liepą vieta. Atlaiduose dalyvaujantys vietiniai gyventojai didžiuojasi Marijos ikona, dalijasi apie ją sukauptomis žiniomis, svetingai priima piligrimus. Atvykėliai Budslave sužino apie baltarusių vietinius papročius, atlaidų apeigas, vietinės amatininkystės ir baltarusiškos virtuvės papročius.

Budslavo Marijos šventovėje 2013 m. lankėsi popiežiaus Pranciškaus ypatingas pasiuntinys, kardinolas Jean-Louis Tauran. Jis vadovavo Marijos paveikslo atvežimo į Budslavą 400 metų jubiliejaus uždarymo Mišioms ir pavedė Baltarusiją Dievo Motinos globai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]