Bronė Gailiūtė-Spies

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Bronė Gailiūtė-Spies (g. 1926 m. Tauragėje) – Belgijos lietuvių bendruomenės veikėja, dainininkė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per Antrąjį pasaulinį karą, 1942 metais, okupacinė nacių kariuomenė ją išvežė priverčiamiems darbams į Vokietiją. Ten susipažino su olandu Martynu Spies ir už jo ištekėjo. 1945 m. šeima su kelių mėnesių dukrele Marijana pervažiavo į Olandiją. Dvyliką metų gyveno šioje šalyje, 1951 m. gimė sūnus Andrius. Su vyro giminėmis nesutarė tautiniais klausimais, todėl nusprendė persikelti gyventi į Belgiją.

Su abiem vaikais apsistojo Lježe, vėliau atvyko ir vyras. 1958 m. gimė sūnus Vytukas. Bronė Gailiūtė–Spies mokėsi prancūzų kalbos, dirbo pagalbine darbininke viešbučiuose ir restoranuose. Vėliau įstojo į Gretry Muzikos akademiją (pranc. L'académie de musique Grétry) Lježe ir ją baigė su Excellence A diplomu. Koncertavo Belgijoje, Olandijoje ir Vokietijoje; tarp jų ir tautiečių susibūrimuose. Televizijos BRT F culture surengtame konkurse „Chanteurs sans frontières“, padainavusi lietuvių liaudies dainą „Kas bernelio sumislyta”, laimėjo pirmąją vietą. 1981 m. įdainavo ilgai grojančią plokštelę.

Nuo 1957 m. aktyviai dalyvavo Belgijos lietuvių bendruomenės veikloje. Subūrė tautiečių šokių ansamblį, repeticijos vykdavo garaže Moelingen'e – kaimelyje, kuriame ji ir gyveno. Olandų rašytojų kūrinių motyvais parašė vaidinimą „Žmonoje gerbk motiną“, kuris buvo karo pabėgelių iš Lietuvos sėkmingai buvo suvaidintas Lježe. 1966 metais Lietuvos TSR Kultūrinių ryšių su tautiečiais užsienyje komiteto kvietimu lankėsi gimtinėje. Grįžusi kelionės įspūdžius pateikė išeivių prieštaringai įvertintame straipsnyje „Europos lietuvyje“.

Viso savo gyvenimo istoriją aprašė knygoje „Tulpen met doornen“ (liet. Spygliuotos tulpės, 2003 m. išleido „Artloros" leidykla). Autobiografinis kūrinys 2006 m. pasirodė ir lietuvių kalba.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]