Bolivijos kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Bolivijos kultūrai didelę įtaką daro aimarai, kečujų kalbos atstovai, taip pat kitos populiarios Pietų Amerikos tautos.

Kultūros raida Bolivijoje dalinama į tris pagrindines dalis: iki Kolumbinis laikotarpis, kolonizacija ir respublikos laikotarpis.

Svarbūs archeologiniai griuvėsiai, aukso ir sidabro ornamentai, akmens paminklai, keramikos ir audinių dirbiniai yra likę iš ankstesnių iki Kolumbinio laikotarpio egzistavusių kultūrų. Svarbiausi išlikę griuvėsiai yra Tihuanakas, Samaipata, Inkalaita ir Iskanavaja. Kita šalies teritorija yra mažai ištyrinėta dėl sunkaus pasiekiamumo.

Ispanija atnešė į šalį savų meno kultūros tradicijų, kurios išsivystė į savitą architektūros, tapymo ir skulptūros stilių, kuris buvo vadinamas "Metisų baroku". Kolonizacijos laikotarpiu šalyje buvo ne tik žymūs to meto menininkai, tačiau ir niekam nežinomi, tačiau gerai apmokyti akmens tašytojai, medžio drožėjai, auksakaliai ir sidabro apdirbėjai.

Žymiausi Bolivijos XX amžiaus menininkai yra šie: Guzmán de Rojas, Arturo Borda, María Luisa Pacheco ir Marina Núñez del Prado.

Šalis turi ir turtingą folklorą. Bolivijos vietinė folkloro muzika yra savita ir įvairi. "Velnių šokis", atliekamas žymiajame Oruro karnavale, yra vienas didžiausių folklorinių renginių Pietų Amerikoje. Šis karnavalas yra įrašytas į UNESCO Žodinio ir neapčiuopiamo žmonijos paveldo šedevrų sąrašą.

Bolivijos gyventojai labai mėgsta futbolą, kuris laikomas nacionaliniu sportu. Taip pat mėgiamas ir stalo futbolas, kurį tiek suaugę, tiek vaikai žaidžia tiesiog gatvėse.

Festivaliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Religiniuose indėnų festivaliuose dar ir šiais laikais yra populiari pagonybė ir jos apraiškos. Rūbai, kuriais vilkima įvairių festivalių metu, primena iki kolumbinio laikotarpio indėnus ir XVI a. Ispanijos kolonistus. Tarp visų Pietų Amerikos folkloro festivalių labiausiai žinomas Oruro festivalis su savo išskirtiniu velnių šokiu.

Šokiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugumą Bolivijos šokių ir dainų elementų yra ir iš vietinių, ir iš Europos kultūrų. Šiuo metu pats populiariausias šokis Bolivijoje yra kaporalė. Per kelis dešimtmečius jis labai išpopuliarėjo - ne tik aukštikalnėse, iš kur ir yra kilęs, tačiau ir šalies žemumose ir net už šalies ribų.

Drabužiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarp Bolivijos indėnių moterų šiuo metu labai populiaru dėvėti didelę ispanišką suknelę polerą. Šis drabužis likęs dar nuo Ispanijos kolonizacijos laikų, kai ispanai vertė visus dėvėti šiuos drabužius. Šiais laikais ši suknelė parodo garbę esant indėnu ir socialinį statusą.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bolivijoje populiari Čarango gitara

Bolivijos regioninė muzika yra įvairi ir išskirtinė. Indėnų regionuose muzika grojama festivalių ir švenčių metu. Kai kuriose dainose stipriai jaučiama Ispanijos įtaka.

Populiariausi muzikos instrumentai yra šie: