Aum Sinrike

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Aum Sinrike, (jp. オウム真理教 tar. AUM Šinrikyo vert. Aum aukščiausioji tiesa, vėlesnis pavadinimas Alefas, jp. アレフ)[1] – Šoko Asaharos (tikrasis vardas – Čizo Asahara) 1984 m. įkurta eklektiškos kilmės apokalipse tikinti nelegali sekta, pagarsėjusi teroristiniais išpuoliais. Aum Sinrike priskiriama sektoms žudikėms. Po 1995 sekta veikia kitais pavadinimais, pvz., Aleph. Aktyviausiai veikia Japonijoje (nuo 1000 iki 2000 narių) ir buvusios Tarybų Sąjungos šalyse (nuo 500 iki 1000 narių). Nedidelis (nuo keliolikos iki kelių dešimčių aktyvių narių) sektos skyrius veikia ir Lietuvoje.[2]

Gana ilgą laiką sekta veikė legaliai, bandymai ją teisiškai priskirti destruktyvioms sektoms būdavo nesėkmingi (Japonijoje, kur sekta buvo pripažinta, kaip religija, visiškai uždrausti nepavyko iki šiol, sekta pradėta kontroliuoti tik 1999, priėmus naujus religijų veiklos įstatymus). Daugelyje šalių (pvz., JAV[1], Rusijoje, Kanadoje) sekta paskelbta teroristine organizacija. Iki 1995-ųjų sektos narių skaičius pasaulyje siekė apie 50 tūkstančių žmonių, dabar – keletą tūkstančių.

Teroristinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sekta pagarsėjo po 1995 m. Tokijaus metro įvykdyto teroristinio akto: sektos nariams išpurškus zarino dujas, 12 žmonių žuvo, daugiau nei 5 tūkstančiai buvo sužeisti. Po tyrimo paaiškėjo, kad tai ne pirmasis sektos nusikaltimas: 1994 metais zarino dujomis Matsumoto mieste, Nagano prefektūroje buvo nunuodyti 7 žmonės, 144 sužeisti, kažkiek nesėkmingų bandymų panaudoti zarino dujas buvo dar anksčiau (maždaug nuo 1986 metų). Sektos būstinėje buvo aptiktos ginklų atsargos, įskaitant sraigtasparnį Mi-17, zarino atsargos, valstybinio perversmo planai. Yra žinoma, kad sekta ruošėsi purkšti zarino dujas ant Tokijo iš sraigtasparnio, o paskui, pasinaudojusi panika, užgrobti valdžią. Sekta, pasinaudodama Rusijoje užverbuotais specialistais, vykdė cheminių, bakteriologinių ir net branduolinių ginklų tyrimus. Yra įrodytos kelių sektos narių žmogžudystės. Manoma, kad sekta gali būti nužudžiusi iki kelių dešimčių savo narių, dalį iš jų – bandydama cheminius ginklus.

Po Japonijoje įvykdyto tyrimo, 2 sektos nariai (įskaitant sektos vadovą Šoką Asaharą[1]) buvo nuteisti mirties bausme, dalis sektos narių nuteista kalėti.

2000 m. pakartotinio tyrimo metu paaiškėjo, kad sekta toliau bando tęsti teroristinę veiklą, perimdama Japonijos valstybinių ir karinių kompiuterių tinklų valdymą (perimant valstybinius programavimo užsakymus, į programas įdiegiamos programos – Trojos arkliai).

2007 m. Fumihiro Joyu atsiskyrė nuo sektos ir įkūrė Hikari no Wa, kuri yra legali Japonijoje. Jis teigia, kad negarbina Asaharos.[1]

2016 m. kovą Juodkalnija išvarė 58 užsieniečius, susijusius su Aum Sinrike.[1]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]