Atvirkštinis geokodavimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – vietomis prastas vertimas
Jei galite, sutvarkykite.

Atvirkštinis geokodavimas – geografinėmis koordinatėmis (platuma, ilguma) aprašytos vietos konvertavimo į žmonėms suprantamą adresą arba vietos pavadinimą procesas. Tai yra priešingas procesas geokodavimui. Atvirkštinis geokodavimas leidžia identifikuoti netoliese esančius gatvių adresus, vietas ir (arba) rajoninius padalinius, pvz., apylinkes, apskritis, valstijas ar šalis. Kartu su geokodavimo ir maršruto parinkimo paslaugomis, atvirkštinis geokodavimas yra svarbi mobiliųjų vietos nustatymo paslaugų sudedamoji dalis, skirta GPS gautas koordinates konvertuoti į skaitomą gatvės adresą, kurį galutiniam vartotojui lengviau suprasti, tačiau taip apibrėžtas adresas nebūtinai yra tikslesnis.

Atvirkštinį geokodavimą sistemingai gali atlikti paslaugos, kurios apdoroja koordinates panašiai kaip geokodavimo proceso metu.

Atvirkštinis geokodavimas neapsiriboja tik gatvėmis, bet gali būti naudojamas ir laivams identifikuoti kanale ar ežere, nes yra prasmingiau aprašyti laivo vietą naudojant jūrinio žemėlapio identifikatorius.