Asteriksas ir vikingai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Asteriksas ir vikingai“

Pavadinimaspranc. „Astérix et les Vikings“
Kilmės šalisPrancūzija, Danija
RežisieriusStefan Fjeldmark
Jesper Møller
Scenaristas (-ai)Stefan Fjeldmark
Jean-Luc Goossens
pagal René Goscinny
Albert Uderzo
KompozitoriusReplicant
Alexandre Azaria
Metai2006
ŽanrasKomedija
Nuotykių
Trukmė78 min.
KalbaPrancūzų
PlatintojasSND
Premjera2006 04 06
IMDb įrašas

Asteriksas ir vikingai (pranc. Astérix et les Vikings) – 2006 m. prancūzų komedija ir nuotykių animacinis filmas, paremtas René Goscinny ir Albert Uderzo komiksų serijos Asteriksas (Astérix) knyga „Asteriksas ir normanai“.

Filme maišomi istoriniai periodai, pvz., pagal Asterikso istorijų laikmetį veiksmas turėtų vykti I amžiuje pr. m. e., tačiau filme veikiantys vikingai pradėjo siautėti Europoje ne anksčiau V amžiaus. Filme minimo Paryziumo (t. y. Paryžiaus) tuo metu nebuvo, o miestas vadinosi Liutecija. Filme yra ir kitų anachronistinių aliuzijų, kaip į modernius šokius, muzika ar technologijas, sudarančias komiškumo įspūdį.

Pasaulyje filmas surinko virš 22 mln. JAV dolerių pajamų.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Veiksmas prasideda kariams iš Šiaurės – vikingams užpuolant vieną pakrantės gyvenvietę nežinomoje vietovėje. Tikėjęsį pasiplėšti vikingai nusimena radę ištuštėjusi kaimelį ir dingusį turtą. Vikingų vado patarėjas ir žynys Kriptografas taip išaiškina vadui Timandahafui: esą baimė suteikia gyventojams sparnus, todėl jie vos pajutę vikingų prisiartinimą išskrieja taip, kad vikingai niekaip negali jų pavyti. Kriptografas įteigia vadui mintį, kad suradus mistinį „Baimės čempioną“, vikingai iš jo išmoktų skraidyti ir galėtų tuomet be didelių rūpesčių užklupti bet ką iš netyčių ir prisiplėšti grobio.

Tačiau Kriptografas turi savų kėslų nuversti vado Timandahafo valdžią ir pasodinti į jo vietą savo apykvailį sūnų Olafą. Susižavėjęs idėja ir prisigėręs Timandahafas prižada ištekinti savo dukrą Abą už to vikingo, kuris pačiups „Baimės čempioną“. Kriptografas išburia, kad mistinis „Baimės čempionas“ gyvena Galijos pakrantėje. Vikingai susiruošia į žygį, tačiau vadas Timandahafas nenutuokia, kad į jų laivą prasmunka jo nenuorama duktė Aba …

Tuo tarpu į galų kaimelį, kuriame linksminasi draugai Obeliksas ir Asteriksas, iš Paryziumo (t. y. Paryžiaus) atvyksta kaimo vado sūnėnas Tiksperiksas. Jis yra šaunus jaunikaitis, kai reikia šokti, merginti merginas ar kalbėti apie Paryziumo madas, tačiau visai kitaip kalba pakrypsta, kai tenka parodyti drąsą ir jėgą mūšio lauke. Vieną rytą prie Galijos krantų pasirodo vikingų laivas …

Originalaus leidimo įgarsintojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo

ir kt.